Sirius förlorade miljontvisten

Sirius förlorade tvisten mot Soccer Soldier angående hälften av transfersumman för Kingsley Sarfo. Trots det hoppas klubben att man inte ska behöva betala ut alla pengar.

Sirius ordförande Ove Sjöblom.

Sirius ordförande Ove Sjöblom.

Foto: Unt-arkiv

Fotboll2019-11-13 21:14

Tvisten har pågått sedan hösten 2017. Det handlar om ett avtal som Soccer Soldier, den akademi som Sarfo tillhörde i Ghana, hade med Sirius där man hade rätt till hälften av all framtida intäkt på spelaren. Sirius nettointäkt på Sarfo när han såldes till Malmö var 12,6 miljoner, men man valde att inte betala ut de 6,3 miljonerna till Soccer Soldier utan i stället hävda att avtalet inte var giltigt. Nu har domen kommit – och avtalet anses var giltigt.

– Det som skiljenämnden egentligen säger är att registreringen i Fifas system inte är bärare av rättigheter. Man kan på annat sätt visa att man tillhör någon annan, säger Sirius ordförande Ove Sjöblom.

Sirius starkaste kort i tvisten var nämligen att Sarfo aldrig var registrerad för Soccer Soldier i TMS, Fifas system.

– Vi hade hoppats vinna så det är en besvikelse.

Sirius kommer dock inte att få betala ut alla pengar direkt. Beslutet var nämligen bara ett delbeslut i att avtalet är giltigt. Nu fortsätter processen med att avgöra hur mycket pengar som Soccer Soldier ska ha. Sirius hoppas man ska få behålla en del av pengarna trots allt.

– Det finns flera olika grunder för det som jag inte vill gå in på. Vi tycker att det finns grund för jämkning och det menar vi att vi har rätt till.

Sirius lär dock få betala en del av summan i alla fall till Soccer Soldier och familjen Strand.

– Det är inte helt osannolikt att vi får betala en del av pengarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!