Ishockey Så kom då Ola Lundbergs utredning om svensk hockey och framtidens serieupplägg. Min reaktion: Tummen ner. Jag vet inte ens om det är bättre än dagens mindre bra upplägg.

Ja, jag vet, en del krönikörer, som Magnus Nyström på Expressen, drämde till med fem getingar för förslaget. Obegripligt tycker jag.

Som ni vet vid det här laget innebär det nya förslaget att de två sista lagen i SHL ska spela en matchserie där förloraren åker ur direkt. Hyggligt så långt, men sedan då?

I allsvenskan ska tio (!) lag spela en typ av slutspel, precis som i SHL, som avslutas med en final där segraren går upp till SHL.

I dag – och under massor av år – har två lag från allsvenskan fått chansen att avancera till SHL. Detta ska plockas bort enligt det här serieförslaget. Det blir alltså en enorm försämring för Hockeyallsvenskan.

Vad är det som är så bra med detta?

Man plockar bort den dynamik som finns även i dagens system där sista och näst sista lag i SHL spelar i bäst av sju matcher mot allsvenska lag. I potten ligger – förstås – två platser i SHL.

Nej, det här förslaget är bedrövligt för alla. Bedrövligt för svensk hockey, som behöver mer nerv och dynamik – inte mindre.

Jag tycker fortfarande att SHL-jumbon ska åka ur direkt även om risken finns att det laget hakas av i ett tidigt skede i tabellen. Men det går inte att ha ett serieupplägg med både hängslen, livrem och ett hänglås på det.

Jumbon ska ur. Seriesegraren i allsvenskan ska upp. Enkelt.

Tvåan och trean från slutet av SHL-tabellen ska kvala mot allsvenska lag. Jag vill helst se en kvalserie med sex lag, men kan köpa matchserier i bäst av sju, precis som i dagens system.

Exakt hur två (eller fyra) allsvenska lag ska plockas fram till SHL-kvalet kan man diskutera. Om det ska vara tvåan och trean i tabellen (eller lag 2–5) eller ett playoffspel kan nog kvitta – bara ett lag till får chansen att ta sig till SHL.

Jag tycker dessutom att tio allsvenska lag (som det är i förslaget) i ett slutspel är för många. Det blir knappast någon större fördel att vinna allsvenskan. Där kan man tala om transportsträcka. Men vem bryr sig om allsvenskan?

Om det här förslaget vinner gehör och gemomförs så är det ytterligare ett steg bakåt för svensk hockey. Otroligt egentligen.

Ett kval ska inte spelas mellan lag i den egna serien. Ett kval ska spelas mellan lag från olika divisioner – SHL och Hockeyallsvenskan i det här fallet. Enligt det här förslaget kommer det inte att bli något spel mellan lag från SHL och allsvenskan över huvud taget.

Inte undra på att supportrar protesterar. Snart tappar man intresset helt ...