Satsningen: Sirius "toppar laget"

Ny säsong, men samma målsättning: Sirius innebandy ska nå ett fifty-fifty-läge i förening mellan dam och herr.

Natalie Hjertberg och Billy Nilsson ska få samma förutsättningar att lyckas i Sirius innebandy.

Natalie Hjertberg och Billy Nilsson ska få samma förutsättningar att lyckas i Sirius innebandy.

Foto: Håkan Lundh/arkiv

Innebandy2019-09-19 19:25

Med kampanjen ”Toppa laget” slår Sirius innebandy ytterligare ett slag för att skapa en mer jämställd verklighet mellan dam och herr.

– Vi har bara knappt hälften så många flicklag som pojklag (9 vs 17) i Sirius, mindre än en tredjedel kvinnliga ledare och fler män än kvinnor i styrelsen. Det borde vara lika, säger ordföranden Peter Tornberg.

Sirius långsiktiga mål är att nå ett fifty-fifty-läge i föreningen, också vad gäller träningstider, sponsring, löner och utrymme. På sin hemsida visar Sirius exakt hur resurserna fördelas i dag. Som att den genomsnittliga ersättningen till elitlagens spelare fördelades 12 procent till dam respektive 88 procent till herr (säsongen 2017/18). Målet är att det ska vara fifty-fifty till 2022.
– Det är ett offensivt och aggressivt mål, men det bygger på att vi får med oss näringslivet, vi kan inte nå vår målsättning om vi inte lyckas öka våra resurser, säger Peter Tornberg.

Sirius totala intäkter för sponsring var 2,3 miljoner för säsongen 2018/19. Målet är att dubblera den siffran.
– Vi har fått ett stort och gott gensvar sedan vi drog igång "toppa laget". Idag pratar vi med företag och sponsorer som vi aldrig nått tidigare. För vissa företag är våra idrottsresultat mindre intressanta, men inte vår plattform att vi har dam- och herrelitlag och att vi som förening vill förändra. Väldigt många företag vill göra skillnad och vara med och bidra, säger Peter Tornberg.

Sirius fick dock motta ett tungt slag i sin satsning häromveckan när storsponsorn SH Bygg valde att hoppa av samarbetet med Sirius innebandy. Enligt uppgifter till UNT kom avhoppet som ett resultat av att ett konkurrerande företag, som SH Bygg inte vill förknippas med, klev in som sponsor till Sirius innebandy.
– Toppa laget går ut på att samla så många företag som möjligt under ett och samma tak, företag som vill hjälpa oss nå våra mål. Vi vill inte sätta begränsningar i vilka företag kan vara med så länge företagen är med av rätt anledning, säger Peter Tornberg.
Är du besviken att ni tappade SH Bygg på vägen?
– Ja, det är klart. Men vi kan bara konstatera att vi tyvärr inte lyckats med att få med SH Bygg på vår och andra deltagande företags vision att samla så många företag som möjligt kring jämställdhetsfrågan. För att ändra de strukturerna krävs att så många som möjligt sluter upp bakom och samverkar.


Drygt två år har gått sedan FBC Uppsala gick in i Sirius och Sirius innebandy fick dam- och herrelit under samma flagg. Att skära ned på herrlagets kostnader för att förflytta resurser till damlaget är inte rätt väg att gå, menar Peter Tornberg.
– Då blir hela frågan om jämställdhet fel. Vi vill att jämställdhet ska vara bra för alla i föreningen och det är genom att jobba jämställt som vi kommer att nå våra mål. Damlaget kom in med en viss ekonomi och en viss budget från FBC, och då utgick vi från respektive budget för dam och herr och det är därifrån vi ska växa oss starkare till ett helt jämställt läge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!