Niklas Johansson tvingades bort från tränaruppdraget i Sirius herrlag i december, men få nu en ny chans hos Uppsalaklubben – som huvudtränare för damlaget.

– Damerna är i ett liknande läge som herrarna har varit i, att de har pendlat mellan slutspel och inte slutspel. Mitt mål är att utveckla spelet så att man på sikt man mäta sig med de allra bästa – varje år. De har gjort det bra i år, det finns mycket kvalitet i laget, men det kan bli ännu vassare, säger Niklas Johansson, som i och med det nya uppdraget får fortsatt förtroende av den förening han i december fick sparken av.

– Det var ett tungt och tråkigt besked, men det är något som följer med ett tränarjobb på elitnivå då det förväntas resultat och föreningen såg ingen annan utväg för att få till en förändring. Däremot var föreningen tydlig med att de fortfarande tycker att jag var en duktig tränare och beviset är att jag fått frågan den här frågan, säger Niklas Johansson.

Efter endast två segrar och en näst sista plats i tabellen tog den tidigare parhästen David Ahlmark över Sirius herrar som till sist slutade på niondeplats i tabellen, snubblande nära den åttonde och sista slutspelsplatsen.

Efter fem år som tränare i Sirius herrlag fick inte Niklas Johansson vara kvar. Nu kan han ta ”revansch” som tränare för damlaget.

– Jag kommer att gå in med samma inställning som jag har gjort på herrsidan. Vi kommer att träna tufft och hårt på försäsongen och tanken är att vi ska vrida upp tränandet, säger Niklas Johansson.

Vilka spelare han kommer ha att tillgå är oklart. Lars Järdö har dessutom hoppat av som sportchef i Sirius efter fyra år som ansvarig för lagbygget i FBC Uppsala/Sirius.

– Jag kommer naturligtvis vara delaktig i spelarrekryteringarna, men en separat sportgrupp kommer att ansvara för det arbetet, säger Niklas Johansson.

Klart är dock att ett tätare samarbete med juniorlaget ska till. Föreningens seniorlag i division I, som innan fusionen med FBC Uppsala var Sirius förstalag på damsidan, kommer kommande säsong att lämnas över till juniorverksamheten, och utrymme i a-lagstruppen kommer att skapas för att få fler juniorer i träning med superligalaget.

Sirius nådde ett efterlängtat slutspel den gångna säsongen, men festen blev kort när kvartsfinalen mot Kais Mora förlorades i tre raka matcher. Niklas Johansson vill mer och redan under måndagskvällen hade han sitt första möte om nästa säsongs lagbygge.

– Arbetet pågår för fullt. Jag har fått en bild om hur det ser ut i nuläget och det verkar som de flesta spelarna kommer att stanna, säger Niklas Johansson, som inte hymlar med målsättningen.

– Damerna tog sig till slutspel i år och det ska vi minst göra också nästa år.

Tobias ”Tuben” Svensson, som tog över huvudansvaret när Nicklas Jonsson tvingades lämna sin post som huvudtränare under uppseendeväckande former kort inpå säsongsstart, kan fortsätta i en roll som assisterande tränare, men det är inte klart.