Krönika Inte ens under Magnus Berglunds första år i Sirius Bandy såg det så lovande ut som det gör nu. Nyckelspelare förlänger sina kontrakt varje dag. Nu senast var det Markus Kumpuoja som skrev på.

Ekonomin är visserligen ansträngd, men jag är säker på att klubbchefen Jimmy Helmersson har allt under kontroll och att Sirius kommer att få en elitlicens. Det som gör mig så positiv är framförallt två saker:

1) De unga spelarna i truppen.

2) Tränaren Esa Määttä.

Sirius har något riktigt bra på gång och kommer att spela slutspel inom en snar framtid, även om det kanske inte blir den här säsongen. Motalas poäng mot Villa och Brobergs seger över Västerås gör att det kan bli knepigt i år.

Jag vet inte om jag någonsin har sett en Siriustrupp med så låg medelålder. Inte ens när Kjell Berglund och Örjan Gunnarsson kom fram på 1980-talet hade man en så låg medelålder i truppen.

Visst, Sirius har släppt fram unga spelare förut, som när Andreas Lindström (som senare bytte namn till Eskhult) gjorde debut på Ön i Edsbyn. Succé. En sådan talang som Eskhult kanske inte finns i dagens lag (eller vad säger Nils Bergström?) men det är bredden som imponerar.

Ett helt gäng med spelare runt 20 år som blir bättre för varje skär de tar på isen. Här ser man hur förtroende ger självförtroende.

Magnus Berglunds lag då? Jo, visst, det som Berglund gjorde var imponerande och oväntat. Han tog Sirius till semifinal – och det laget var förstås bättre än det lag som Esa Määttä har just nu.

Men Berglunds lagbygge var inte det yngsta i elitserien.

Det var – och det såg vi med facit i hand – ett lag som höll i tre, eller kanske fyra, år. När spelare slutade fanns det få – eller ingen – som fyllde på underifrån. Det är helt annorlunda nu.

Markus Kumpuoja, som nyligen fyllde 30 år och förlängde sitt kontrakt under torsdagen, är äldst i laget. Alla lag i elitserien har spelare som är äldre än så även om Motala, Tellus och Falun också har låg medelålder.

Jag kan rabbla upp massor av spelare i Sirius som har potential att bli en ny Michael Persson, en ny Kjell Berglund eller en ny Lars Fall.

Nils Bergström är en personlig favorit som påminner mig om annan Siriusspelare som jag lärde känna litegrann: Sergej Lomanov. Alltså "pappa Lomanov." Samma sköna skridskoåkning. Nu var förstås Lomanov en komplett bandyspelare, kanske den bästa världen har skådat. För att ta ett exempel har inte Bergström det sanslösa skott som Lomanov hade.

Om Esa Määttä får behålla spelarna går Sirius en mycket ljus framtid till mötes. Och varför skulle någon lämna Sirius nu? Klubbar som Hammarby, Sandviken och Västerås kan väl knappast locka med feta kontrakt längre.

Villa har säkert gott om pengar, men alla kan inte spela i Lidköping.

Framtiden tillhör Sirius ...