Sirius tränarjakt är över. Sedan tidigare stod det i princip klart att den tidigare assisterande tränaren Mirza Jelecak skulle bli en av två tränare och under måndagen presenterades hans kumpan i form av Kalmarikonen Henrik Rydström. Båda har skrivit under varsitt tvåårsavtal.

– Jag pratade med några olika klubbar, men Sirius var det som kändes bäst och varför det kändes bäst? Jo, för att dels hade jag en bild av Sirius sedan innan som jag gillade. Fotbollen man spelar och den resan man har gjort. Sedan träffade jag Mirza och Ola och då fick jag ett ännu bättre intryck av Sirius som förening och lag, säger Henrik Rydström och tillägger:

– Sedan ska man jobba ihop med någon och då vill man att det ska kännas bra och det gjorde det verkligen.

Det blir alltså återigen delat ledarskap som blir Sirius melodi. Rydström och Jelecak ersätter Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf.

– Grunden i vårt ledarskap är ganska samsynt och det är positivt. Grunden i vår fotbollssyn är samsynt vilket också är positivt. Sedan får man lära känna varandra, om jag behöver stötta Henrik i vissa moment och han kan stötta mig. Det får tiden utvisa, det kommer inte bli perfekt med en gång, säger Mirza Jelecak.

Just dynamiken mellan de båda tränarna var något som lockade Henrik Rydström till Sirius och Uppsala. Rydström var förra säsongen assisterande tränare till Nanne Bergstrand i Kalmar, men tog över huvudansvaret under sommaren då Bergstrand blev sjukskriven. Trots stora protester valde Kalmar att inte erbjuda honom någon förlängning efter säsongen utan anställde i stället Magnus Pehrsson.

– Jag är i ett läge i min karriär där jag känner en längtan av att vara i en ny miljö. En sak jag gjorde dåligt i Kalmar var att jag var tydlig med vad jag ville göra, men kanske inte framförde det så bra i alla lägen. Det har jag känt att jag vill lära mig bli bättre på det och det känner jag redan nu med Mirza och Ola att det inte kommer bli några problem. Det gör det mycket enklare att lämna Kalmar och även om de hade sagt att de vill att jag ska fortsätta nästa år så är det inte säkert att jag hade gjort det, säger Rydström.

Hur ser du på samarbetet med Mirza Jelecak?

– Man märker att vi tänker lika om vissa bitar, men sedan hoppas vi att vi kan ha en dynamik i det. Det är det Sirius och Ola vill, det var viktigt kände jag. Jag har verkat i en miljö där det inte funnits dynamik och jag vill kunna säga till den jag jobbar med att "vänta nu, kan vi göra såhär?" och så får man diskutera det och se var man landar, men att det inte finns någon prestige i det.

Var det inte så med Nanne Bergstrand?

– Det var din tolkning. Nej, men han var inte så diskussionsbenägen, han höll föredrag i stället. Jag lärde mig mycket av honom, men sedan kommer man till olika stadier i sin utveckling. Jag vill vara i en miljö där man är utvecklingsbenägen, säger Henrik Rydström.

För Mirza Jelecak blir Sirius första huvudtränaruppdraget efter fem år som assisterande bakom Bergstrand och Lagerlöf.

– Grundsynen hur Sirius vill spela fotboll kommer finnas kvar. Det vi hoppas är att utveckla den biten är att bli ännu vassare. Det är den resan man vill vara med på och se om vi kan ta det ännu längre, säger Jelecak.

Hur ser du på ert kommande samarbete?

– Jag är jätteglad att han är här. Det känns inspirerande, spännande och jag är mäkta imponerad av det Kalmar presterade i höst och den fotboll de spelat även om resultaten inte gick deras väg. Tittar man på matcherna så har det gjort extremt bra prestationer, säger Jelecak.