Rutegård: Underbart var kort i derbyt

UNT:s sportchef Mathias Rutegård såg 7–6-derbyt mellan Storveta och Sirius och sökte svar på många av frågorna kring Uppsalalagen.

12 januari 2019 18:44

Mina fem frågor på förhand inför innebandyderbyt mellan Sirius och Storvreta rörde publikfesten, derbyfeelingen, Sirius slutspelsjakt, Storvretas guldjakt och derbyts stjärna.

Efter 6–7 (1–3, 2–4, 3–0) i IFU Arena lyder min tidiga analys om ...

... publikfesten i IFU Arena

Sirius damer öppnade lördagen med ett snyggt publikrekord för daminnebandy i Uppland (991 personer såg matchen mot Kais Mora) och det var en försmak inför herrderbyt. Som blev länge lugnare med 2 019 personer på plats i IFU. Det övre etaget var stängt för publik och den sanna derbyhajpen saknades under stora delar av de sextio minuterna, men det speglades också av matchbilden där ett lag länge var bättre än det andra. Men plötsligt small det till! Ljudnivån höjdes rejält när Filip Eriksson (vem annars) fixade Sirius 6–7-reducering med drygt fem minuter kvar av den tredje perioden. När det där och då hettade till på planen – när Sirius jagade hejvilt – blev trycket desto hetare på läktarna. Det var som ett derby ska vara. Underbart var dock väl kort den här gången.

... matchen

Daniel Stenlund öppnade derbyt med att skicka upp 1–0 högt bakom Viktor Klintsten. Smakstart för Sirius, förstås. Det målet lovade dock mer än det höll för de blåsvarta och Siriusbackens första mål för säsongen var mest en rökare som satte fart på gästerna. Storvreta såg bestämda ut och tog tag i matchen redan i den första perioden där 1–0 blev 1–3 utan att de egentligen tog i. När Valdemar Ahlroth i den andra perioden, i spel fem mot fyra, något turligt också satte 1–6 var det spiken i Siriuskistan. Trodde vi. Det såg ju liksom inte ut att spela någon roll att Filip Eriksson blixtrade till och tände Siriushoppet i den andra perioden, utan det var länge mest kosmetiska för målprotokollet. 3–7 på tavlan inför slutronden blev dock 6–7 när Sirius till slut satte båda fötterna på gaspedalen, samtidigt som Storvreta blev ett mer bevakande lag. Det var länge närmare 7–7 och förlängning än ett åttonde Storvretamål.

... Sirius slutspelsjakt

Att vinna ett derby mot Storvreta hade varit en bonus som hade ökat de blåsvarta slutspelschanserna, men i grunden handlar Sirius slutspelschanser om att vinna rätt matcher. Lindås på bortaplan på onsdag är en sådan. Nästa hemmamatch mot Örebro är en annan. Slutspelsjakten är fullt möjlig för David Ahlmarks gäng, men då måste förstafemman med Johan Eriksson, Joakim Olsson och Kevin Söderling leda laget på ett bättre sätt (offensivt, alltså) än de gjorde i derbyt mot Storvreta.

... Storvretas jakt på ett nytt guld

Elva raka segrar i SSL blev tolv raka. Senaste förlusten för Storvreta kom borta mot Falun för exakt tre månader sedan (12 oktober) och någonstans är det där vi står i år igen; Falun är laget som möjligen kan hota Storvreta från att ta ett andra raka SM-guld. Storvretas trupp är bred så bred och ta bara tredjefemman mot Sirius där Storvretas tre landslagsspelare med Mattias Samuelsson, Alexander Rudd och Rasmus Sundstedt hade en fin kväll, med många långa anfall och stort bollinnehav som många gånger störde Sirius intensitet.

... derbyts lirare

I Sirius stack Filip Eriksson ut igen. Den talangen går bara från klarhet till klarhet och blev nu dubbel målskytt mot Storvreta igen. I den tredje perioden, när Sirius var som bäst, var juniorer överallt. I Storvreta saknades den självklara derbyhjälten, men det är svårt att undvika en spelare som Tobias Gustafsson. Storvretas landslagsman, i fjol utsedd till Årets back och Årets spelare i SSL, utstrålar ett sådant lugn och inte ens vid 6–7 blev Tobias Gustafsson vidare nervös.

Mer om derbyt på unt.se/sport under kvällen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård