Mina fem frågor på förhand inför Sirius måstematch hemma mot Trelleborg rörde tabelläget, publikintresset, offensiva styrkan, stjärnan Omar Eddahri och skadorna. Efter 1–1 (1–1) på Studenternas lyder min tidiga analys om ...

… Sirius tabellplacering

Efter nio matcher lyder Sirius tabellrad 1–2–6 och krisen knackar på Siriusdörren. Få i Fotbollsverige trodde på Sirius ovanför kvalstrecket inför år två och kanske särskilt med tanke hur de avslutade seriespelet 2017. Jag personligen trodde inte att Sirius skulle bli en en avstigningskandidat, men i dagsläget är det svårt att säga emot. En hemmamatch mot Trelleborg måste helt enkelt sluta i tre poäng. 1–1 på Studenternas och mest nöjda med det var förstås Trelleborg.

… publikstödet

Visst krockade Trelleborgsmatchen med en hockey-VM-semfinal på tv och sommarfint väder. Men – Uppsalapubliken visar sig återigen från sin medgångssida. 2 928 på Studenternas när Sirius spelar en av sina viktigaste matcher för säsongen är ett tecken att få på allvar bryr sig om Uppsalalagets framtid i allsvenskan. Å andra sidan: Man får den publik man förtjänar.

… offensiven

Noll skott på mål senast mot Kalmar FF (1–0). Mot Trelleborg var det framåt marsch som gällde och i första halvlek skapades mer än på länge. Philip Haglund cykelsparkade in bollen i mål efter tolv minuter, men målet dömdes bort på grund av offside. Felaktigt, då bollen nickades fram av en bortaspelare. I ställlet kom hemmalagets enda mål via Oscar Pehrsson som språngnickade in Stefano Vecchias hörna. Sirius sjunde mål för i år. Dessutom sjunde målskytten. I andra halvlek mattades spelet av och hörnor (14 stycken!) blev Sirius hopp. Trelleborg var lika nära 1–2 (Freddie Brorssons stolpskott!) som Sirius var 2–1 (Sherko Faiqis skott utanför). Sirius spelsystem kräver sina spetskvaliteter och kanske framför allt hos balansspelarna på mitten. Den store kreatören saknas i dagsläget. Kan en sådan hittas under sommarfönstret? Vilka ekonomiska muskler har redan ekonomiskt tyngda Sirius?

… Omar Eddahri

Stor målskytt för AFC i allsvenskan under 2017. I Sirius har stjärnan, som presenterades som en transferbomb på försäsongen, inte visat sig alls. Ribbskottet borta mot IFK Norrköping är egentligen allt. Mot Trelleborg byttes Eddahri in i den 72:a minuten och hans intåg på planen drog ned applåder. Eddahri hann aldrig visa något som gör att han känns som ett hett ämne för i en Siriuselva borta mot Östersund på onsdag. Men om vi ska vara raka nu: Omar Eddahari måste kännas het, är känslan.

... frånvarolistan

Inte en match utan en ny skada. Andra halvlek var bara ett par minuter gammal när Tim Björkström klev med en befarad muskelbristning i vänster lår/ljumske. Shkodran Maholli byttes in och Christer Gustafsson gick ned i backlinjen. Som om Sirius inte pusslat nog den här säsongen.

Mer info om matchen på unt.se/sport under kvällen