Det spekulerades om något av lagen skulle visa ångest och nerver. Om det fanns risk att inte palla för trycket, om att allt kunde hända.

Facit efter första tjugo: Falun visade upp hela sin arsenal och gick upp i en 3–0-ledning. Det kunde varit sju resor värre när Storvreta kraschade i Globen.

Efter alla sextio: Det går bara att beundra hur Storvreta reste sig och lyckades med en osannolik upphämtning.

Artikelbild

| Jublet visste inga gränser efter slutsignalen i Globen – som förkunnade att Storvreta är svenska mästare.

Allt började med Jesper Berggren. Han vet ju allt om det där. 36-åringen med Storvreta IBK i blodet är en av flera spelare i truppen som var med redan under det första, historiska guldåret 2010.

Det var som om han hade sparat det allra bästa från tacktalet till den verkliga festen, den på planen.

Hans 1–3-mål gick in via Casper Backby och var långtifrån hans snyggaste i karriären. Men en grovarbetare bryr sig inte. Han gör det han alltid gjort och låter andra stå för finesserna.

Målet var förlösande och såg till att anspänningen släppte.

Artikelbild

| Mattias Samuelsson, Jesper Berggren och Viktor Klintsten efter deras sjätte (!) SM-guld med Storvreta.

Plötsligt vågade Storvretas alla talanger spela ut, de bjöd på det kunnande som spelat hem matcher enligt löpande band-principen i den gråa grundserien åtskilliga gånger i år.

Alexander Rudd tog chansen när Johan Rehn var ute och hängde tvätt, Tobias Gustafsson hittade krysset – och när det var kamp, när det stod och vägde plockade Henrik Stenberg fram sin kunskap han samlat på sig under åren och kryddade med några stänk erfarenhet.

Artikelbild

| Jimmie Pettersson satte avgörande 4–3 på pass från Henrik Stenberg.

Stenberg bjöd på elegans, Jimmie Pettersson på explosivitet och glädje.

Under de sista minuterna ställde sig de rödklädda fansen i Globen upp för att hylla Harnesks mästarbygge och hoppade i takt så att hela arenan vibrerade.

Artikelbild

| Storvretas assisterande tränare Kristofer Widlundh höjs till skyarna.

Ordet historia är heltäckande för timmarna i Globen. Storvreta tog sitt sjätte SM-guld och går nu om pionjärerna Lockerud som mesta mästare på herrsidan.

”Nästa år står jag i klacken”, sade Jesper Berggren och vevade med armen åt ena kortsidan i Globen.

Ska vi hålla oss strikt till trender och tendenser talar ju allt för en ny finalretur mellan Storvreta och Falun 2020. Det är inget nytt eller revolutionerande som väntar runt hörnet i herrarnas superliga.

Det skulle till och med kunna var en fråga om talföljd på ett matematiskt högskoleprov: Storvreta, Storvreta, Storvreta, Falun, Falun, Falun, Storvreta, Falun, Storvreta, Storvreta och …

Kan du klura ut vilket lag som vinner härnäst?

På fråga B svarar jag Storvreta.

Större delen av spelartruppen står redan under kontrakt och Storvreta vill fortsätta att vinna sportsliga framgångar. Det är grunden för allt, det går inte att förneka.

Och något annat är inte att tänka på. Inte en galen kväll Jesper Berggren aldrig glömmer så länge han lever.