Rally Uppsala tar ”ett break”

I höst arrangerar SMK Uppsala SM-finalen i rally för fjärde året i rad. Nu meddelar klubben att årets Rally Uppsala också blir det sista – frågan är på hur länge?

7 juni 1916 15:27

Efter att ha arrangerat fem SM-tävlingar fem år i rad, varav fyra av dem som SM-finaler under Rally Uppsala-flagg, tar SMK Uppsala en paus som SM-arrangör.

– Vi kommer att ta ett break under 2017 och sedan får vi se vad framtiden visar, säger SMK Uppsalas tävlingsledare Anders Norstedt.

Beslutet är gemensamt fattat mellan SMK Uppsala och Destination Uppsala.

– Vi hade en deal med Uppsala kommun om att vi skulle köra SM-rally i fem år (Roslagsvalsen 2011 inkluderad, reds anm) och höstens rally blir femte gången, säger Anders Norstedt.

Jonas Ekebacke, evenemangslots på Destination Uppsala, vill få tillbaka en ny rallyfest i Uppsala i framtiden, men i en annan – och större – form.

– Diskussionen har gått fram och tillbaka huruvida vårt stöd ska fortsätta i samma storlek och hur vi ska aktivera oss på ett vettigt sett som kommun, säger Jonas Ekebacke.

– Vi har pratat om att pausa vårt stöd under ett års tid, dels för att se om de kan rådda detta själva, om det ens är möjligt, men kanske framför allt för att vi kunna formera oss och se hur vi ska ta det till nästa nivå.

Jonas Ekebacke ser gärna ett nytt framtida samarbete med SMK Uppsala.

– Rally Uppsala är en populär tävling, utifrån den evenemangsstrategi vi har, och som arrangör har de gjort rätt för sig alla år. Det är en arrangör vi vill fortsätta arbeta med, men frågan är hur vi ska komma tillbaka och göra en större och ännu häftigare tävling, säger Jonas Ekebacke.

Stödet från Destination Uppsala, på 100 000 kronor per år, till Rally Uppsala dras in från och med 2017, och SMK Uppsala har lagt ned ambitionerna om att arrangera ett SM-rally på egen hand. East Sweden Rally i Linköping tar nu över som SM-finaltävling under nästa års SM-serie.

Frågan är när det arrangeras SM-rally i Uppsala igen nästa gång?

– Det hänger på vad SMK Uppsala vill, om de mäktar med det. Anders Norstedt har dragit ett stort lass under de här åren. Om luften går ur dem finns det en risk att det dröjer, men rallysporten är samtidigt stark och engagemanget är stort, säger Jonas Ekebacke.

Anders Norstedt:

– Det är lite vemodigt förstås, men vi, hela organisationen, behöver ta ett om- och nytag. Och det är bra att man får ett besked i tid.

Rally Uppsala avgörs i år den 30 september–1 oktober.

Fakta Så körs rally-SM 2017

4-5/2: Söderhamn (Sprint-SM under SM-veckan)

24-25/2: Östersund

25-27/5: Karlskrona (SSR)

16-17/6: Sandviken

18-19/8: Kolsva

8-9/9: Linköping

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!