Quist: Vi spelar som ett mittenlag

Han gjorde fem långa säsonger i Björklöven. I dag åker formstarke William Quist tillbaka till Umeå för första gången sedan flytten till Almtuna. "Det kommer säkert vara lite pirrigt".

29 november 2016 05:00

Startsträckan var lång. Men allt eftersom har William Quist hittat rätt i Almtuna.

– "Wille" är i bra form nu och det ska han ha med sig, den känslan. Det gäller att han släpper loss och gör det han är bra på, säger Almtunatränaren Eriksson, som tycker att kedjan med Quist, Linus Sandin och Mathias Trettenes varit lagets bästa under den senaste tiden.

Tränare Eriksson och Quist hade ett litet snack i samband med måndagsträningen. Det handlade om att hitta rätt anspänningsnivå för forwarden.

– Vi känner väl båda att jag äntligen hittat min form och fart i spelet. Jag vill inte lägga för mycket fokus på att vara tillbaka i T3 Center. Men det kommer säkert vara lite pirrigt innan matchen, säger Quist.

Han trivdes utomordentligt i Umeå, men säger att det inte är direkt någon skillnad i Uppsala. Förutom intresset för lagens hemmamatcher. Medan Björklöven snittar drygt 3 500 åskådare på sina matcher har Almtuna i snitt 1 500.

– Umeå är vädligt likt Uppsala, men lite av en miniatyr, en studentstad det också. Skillnaden är att Björklöven är nummer ett i Umeå. Folket i staden brinner väldigt mycket för Björklöven. Men det är två olika lag och föreningar och jag åker inte runt och tänker på att det är mindre med folk (på Almtunas matcher). Fördelen för oss när vi kommer till Umeå är att vi som motståndare kan dra nytta av stämningen, säger Quist som hunnit med fyra mål och lika många assist i Ais-tröjan.

Almtuna slog just Björklöven hemma men över säsongen har Uppsalalaget varit för mycket upp och ned. Det har även den senaste veckans insatser visat. Först jätteupphämtning och vändning borta mot AIK. Sedan en tung hemmaförlust mot tabelljumbon Södertälje. Därför befinner sig laget, liksom Björklöven, i tabellens mitt och inte i toppen som det var tänkt. Quist efterlyser en bättre jämnhet.

– Vårt problem just nu är att vi är ett mittenlag och spelar som ett mittenlag. Vi kan göra en två riktigt bra insatser för att sedan gör ett två bottenannapp, det håller inte. Ska man vara ett topplag ska man vinna mot lag som Pantern och Södertälje hemma, lag som man vill ha bakom sig.

Tränare Eriksson ser kvällens möte som en sexpoängsmatch.

– Det är vad vi pratade om på träningen (på måndagen). Vi vill visa att vi är bättre än vad vi var mot Södertälje och är revanschsugna. Bortaspelet har varit bra under en längre tid, förutom första perioden mot AIK.

Han ser fram emot att åka til Umeå.

– Det brukar vara härlig atmosfär och det blir nog en kul match att spela med bra tryck på läktarna.

Emil Larsson saknades mot Södertälje på grund av feber. Larsson var inte helt feberfri under måndagen heller och avstod träningen.

– Han är ett frågetecken men vi hoppas att han ska kunna vara med, säger Eriksson.

Hur viktig är han?

– Viktig. Han är en av våra kaptener, en ledare på isen som har en hög lägstanivå och som alltid står för ett hårt jobb, säger Ais-tränaren.

Matchdags

Björklöven–Almtuna

Hockeyallsvenskan

T3 Center 19.00

UNT tippar: 2–4

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund