Tony Mårtensson blev trea i hela allsvenskans poängliga genom att göra 52 poäng på lika många matcher. Men fram till måndagskvällens match var han poänglös. När han gick av isen hade han spelat fram till ett och gjort ett på egen hand, båda i powerplay.

– Det var skönt såklart. Powerplay är viktigt, speciellt i en sån här match när vi hamnade i underläge, säger poängkungen som gladdes åt att hamna i protokollet men alltså inte hetsat upp sig över att inte ha gjort det tidigare.

Almtuna har städat av de tre division I-lagen Tranås, Hudiksvall och nu Boden på ett komfortabelt sätt i kvalserieinledningen. Men matchen mot Boden skiljde som de tidigare två. Almtuna hamnade för första gången i underläge. Men någon stress uppstod inte i hemmalaget påstår Mårtensson.

– Det var ändå så pass tidigt i matchen, säger han och säger att spelar Almtuna i det höga tempo man kan så är man snäppet bättre än lagen de hittills mött..

Tre raka Almtunasegrar, när hände det senast?

– Fyra raka, flikar Mårtensson och påminner om straffvinsten mot AIK i sista allsvenska omgången. Den match som Ais-spelarna nog egentligen inte vill prata så mycket om trots allt.

Klart är att Almtuna nu satt sig i en bra position och att stämningen är på topp.

– Det var lite turbulent ett tag (när Nichlas Falk fick lämna laget inför kvalserien) men vi har fått en energiboost och när vi börjat vinna har det byggts självförtroende. Nu offrar vi oss och dessutom spelar målvakterna bra, säger Mårtensson.

Powerplay var det ja. det var i numerärt överläge Mårtensson spelade fram Viktor Hertzberg till kvitteringen. Alexander Lunsjö gav Ais ledningen sex minuter senare på en målvaktsretur innan Mårtensson satte 3–1 – återigen i numerärt överläge – ur snäv vinkel. Alla tre målen i mittperioden.

Tränaren Marcus Ragnarsson betonar även han vikten av att utnyttja de numerära överlägena.

– Det är det vi får energi av. Hertzbergs mål är ju jättefint.

Han tycker att Boden var det lag hittills som försvarat sig bäst.

– De var bra med när vi kom in i anfallszon, de var tajta, men när vi fick lite längd på anfallen skapade vi chanser, säger han.

Segern var aldrig hotad. I den tredje perioden spelades matchen mer eller mindre av.

På torsdag väntas tuffare mot stånd i form av Vita Hästen.

– Det blir en superviktig match. Den av lagen som vinner den matchen sitter i förarsätet. Det gäller att vi fortsätter att spela i samma tempo, säger Mårtensson.