Båtveckan med Roslagsloppet som final är årligen en av höjdpunkterna i Öregrund. Och till månadsskiftet juli-augusti i år blir evenemanget än större då VM med tre deltävlingar, tisdag, torsdag och lördag, samtidigt kommer att avgöras. Den tredje och sista VM-deltävlingen, 4 augusti, äger rum samma dag som Roslagsloppet och förhoppningen är att Roslagsloppet i sin helhet ska utgöra den deltävlingen. Dock är det ännu ej klart om det internationella förbundet godkänner en så lång sträckning som dessutom innebär omtankning.

Sverige kommer i sommar att arrangera såväl nordiska mästerskapen som EM och VM och Öregrund fick alltså den finaste av de tre. Senast VM arrangerades i Öregrund var 2006 och då vann hemmaåkaren Tomas Rosen och förhoppningar finns även i år om lokala framgångar.

– Det är till stor del en nordisk uppgörelse men vi hoppas få hit även lite utomnordiska åkare, säger Ingvarsson.

Sverige och Öregrund tar över arrangemanget närmast från Italien där det avgjordes 2017. Italien ska enligt Pernilla Ingvarsson i ÖRK varit intresserat att arrangera det igen men det har inte alltid fungerat smärtfritt utan dragit ut en del på tiden. Minst sagt.

– Senast fick den som blev världsmästare reda på det flera månader efteråt, säger Ingvarsson.

Båtveckan pågår 29 juli-4 augusti.