Ny utmaning för Hagos efter USA-äventyret

I ett nederlagstippat och ungt Uppsala Basket är Milen Hagos ett av namnen som sticker ut inför säsongen. Efter en säsong i USA är hon redo för en tuffare utmaning.

Milen Hagos är tillbaka i moderklubben Uppsala basket för att spela i basketligan tre år efter debuten.

Milen Hagos är tillbaka i moderklubben Uppsala basket för att spela i basketligan tre år efter debuten.

Foto: Robin Widing

Basket2019-09-28 09:00

Importerna – främst de från basketens hemland USA – brukar spela avgörande roller för de svenska basketlagen.

Milen Hagos, 21, har fått känna på den raka motsatsen. Efter en sejour med collegebasket i USA är den unga point guarden redo för spel med moderklubben Uppsala igen.

– Stundtals var det faktiskt så att jag kunde göra lite vad jag ville där borta. Nivån var kanske inte vad jag trodde – det var väl att jämföra med division 1 här kanske – så nu kommer det vara en utmaning att ta sig an ligan här igen. Jag kommer ju inte ha samma tryck och förväntningar på mig här som jag faktiskt hade där borta, säger Milen Hagos.

Nej, äventyret i USA blev kanske inte vad hon hade förväntat sig på förhand och situationen blev lite chockartad.

– Förväntningarna på mig blev ganska höga. Och jag fick spela nästan non-stop i matcherna och i perioder var det tre matcher i veckan. Det blev tufft och ännu tuffare i och med att jag innan det inte hade spelat på 18 månader i och med en skada. Så det var absolut lite av en chock och man var nästan glad när säsongen tog slut, säger hon med ett skratt och fortsätter:

– Sen är kulturen där väldigt annorlunda. Vägen till skolan går via basketen för spelarna där borta och de lever ju för sporten. I Sverige kan man ju få pengar om man är framgångsrik, men oftast är inte sporten allt för en spelare på högsta nivån här hemma. Det är den verkligen där och det har trots allt varit lärorikt att se.

Om vistelsen i USA inte riktigt blev som hon tänkt sig så har hon förhoppningar om att comebacksäsongen i Uppsala och svensk basket ska bli annorlunda.

– Det känns jättebra att vara tillbaka, fast samtidigt är det lite läskigt. Jag spelade ju i ligan för tre säsonger sedan, men efter det har jag inte varit här. Då blev man lite inkastad i det och nu är det lite dags att ta sig an ligan på riktigt. Det känns lite skrämmande som sagt, men otroligt kul och utmanande.

Hade du andra alternativ eller var Uppsala ett självklart val?

– Nej, det var Uppsala som gällde och det var hit jag ville. Det fanns ingen annan klubb som var ett alternativ.

Känner du ändå att året i USA utvecklat dig som spelare?

– Framför allt har det gett mig mer självförtroende skulle jag säga, främst i rollen som point guard, vilket ju egentligen inte är min favoritposition. Ansvaret på mig i USA var tungt och det utvecklade mig och gjorde så att jag vågade ta för mig mer i positionen. Även om jag kommer ha samma roll i Uppsala så kommer den att se lite annorlunda ut. Vi letar efter en import i min position så vi kommer förhoppningsvis kunna avlasta varandra på ett annat sätt. Uppsala känns som helhet som en stabilare tillvaro och nivån på allt är bättre här, så jag kommer nog känna att jag får en bättre säsong här.

Laget som helhet blev dock rejält nederlagstippade när ligans andra tränare fick sia om utgången under säsongen. Och Milen håller med om att det kan komma att bli en hård säsong.

– Du ser ju själv här idag, vi var fem spelare på träningen. Vi har ju inte riktigt en full trupp ännu, men jag tror ändå stenhårt på de som är här. Alla vill bli bättre och med några importer till laget så kommer det bli bra. Man får se det lite på lång sikt och då tycker jag ändå att vi har mycket som ser lovande ut, även om vi är unga och saknar erfarenhet just nu.

Det första testet för Uppsala blir Alvik. Ett lag som tippas kunna blanda sig i striden strax under den absoluta toppen. En riktig värdemätare omgående, alltså.

– Om vi spelar som vi ska och håller oss till spelplanen vi lagt upp kan vi nog chocka dem, det tror jag. Sen kommer nog mycket att handla om att vi orkar. De kommer kunna rulla på ett fullt lag och det kan inte vi. Så fysiken blir a och o för oss i den matchen, säger Milen Hagos.

Milen när det begav sig i det röda linnet senast.
Milen när det begav sig i det röda linnet senast.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!