– Vi har kommit till ett läge där vi vill göra den här förändringen och vi tror på den fullt ut, säger Almtunas sportchef Björn Danielsson om beslutet att anställa Nichlas Falk som huvudtränare.

– Vi har jobbat jäkligt hårt i år och det är mycket saker som har hänt med skador och rörelser i truppen. Vi har försökt att lösa allt internt men vi känner här med 14 matcher kvar att vi vill ta in en ny huvudtränare.

Falk kommer att leda laget resten av denna säsong men även nästa, oavsett hur denna säsong slutar, enligt Danielsson.

Artikelbild

Marcus Ragnarsson och Martin Gudmundsson kommer båda att bli kvar men får ta ett kliv åt sidan.

– Både "Ragge" och "Gutta" blir kvar som assisterande och har fullt förtroende från laget, säger sportchefen.

Vad har du fått för reaktioner från dem?

– Det har inte varit några konstigheter alls, de är sjukt lojala. Att ta bort en tränare skulle vara helt fel sak att göra. Kolla förra säsongen, Martin och "Ragge" gjorde då bäst resultat av alla sett till material och förutsättningar. Vi har haft en mer turbulent säsong i år och känner att när vi har förlorat mycket matcher att vi behöver hjälp med energi och att det här är rätt steg att ta.

Danielsson säger att den ytterligare kostnaden det medför att ta in ytterligare en tränare ryms i budgeten.

Vad kan då Nichlas Falk, förutom lite ny energi, att kunna tillföra till laget?

– Det är en bra person som kommer passa perfekt hos oss. Han är lyhörd och en väldigt skicklig taktiker som har varit med om sådana här situationer förr. Vi kommer att jobba som ett team för att han ska få de bästa förutsättningarna.

Nichlas Falk har en lång framgångsrik karriär som spelare bakom sig med bland annat ett VM-guld och dubbla SM-guld med Djurgården på meritlistan. Hösten 2017 fick Falk sitt nummer 16 i Djurgården hissat upp i Hovets tak som en hyllning. Under tacktalet inför matchen mot Färjestad svimmade Falk av och efteråt visade det sig att han drabbats av akut hjärtflimmer.

Då var Falk assisterande tränare i Södertälje. Tidigare var han under tre säsonger huvudtränare i moderklubben Huddinge och dessförinnan verksam som tränare i Djurgårdens juniorer.

– Nu är han fullt frisk och återställd och väldigt sugen på att börja träna ett lag igen, säger Danielsson.

Sin sista säsong som spelare gjorde Falk som lagkapten i Djurgården 2010/11 då han hann med att fylla 40 år.

Nye huvudtränaren kommer att göra sin första träning med Almtuna på torsdag och finnas med på match för första gången på fredag då Almtuna tar emot Pantern. På onsdag möter Ais serieledande Oskarshamn på bortaplan.