Ny fullträff i ny klass

Samma procedur som förra året. Samma procedur som varje år numera. Adam Andersson växlar upp en SM-klass – och levererar ändå.

24 april 1916 19:44

Det vankades dubbla premiärtävlingar i enduro-SM i Hässleholm i helgen och det blev en premiärhelg där Adam Andersson fortsätter att visa att han är ett av Endurosveriges hetaste framtidsnamn.

18-åringen (född 1997) från Persbylånga utanför Örbyhus slog igenom på allvar på Sverigescenen när han vann ungdoms-SM i överlägsen stil 2014.

I sin JSM-debut under förra säsongen han slog till med ett starkt silver direkt och blev sedermera också utsedd till Årets rookie i hela SM.

Hur ska han överträffa det i år?

Genom att byta till den starkare JSM2-klassen – och leverera även där. De dubbla andraplatserna i premiären bakom fjolårets silvermedaljör i klassen, Jesper Börjesson, Tibro MK, imponerar, liksom åttondeplatsen totalt.

– Det gick jäkligt bra måste jag säga. Planen inför den här säsongen är att vara topp tio totalt och topp tre i klassen … Man kanske måste sätta målet högre efter det här, säger Adam Andersson på telefon under hemvägen från Hässleholm.

Han är nöjd, förstås.

– Det var framför allt rätt skönt att komma nia totalt under söndagens race, trots att jag inte fick till det till hundra procent, jag hade bekymmer med både körningen och hojen, säger Adam Andersson.

Örbyhusföraren har fått en smakstart på 2016. Under vintern tillhörde han ständigt toppen i Östra open-serien – trots skadebekymmer, där en handledsskada störde honom.

– Jag kraschade i Botkyrka och fick en spricka i handleden, vilket gjorde att jag stod över näst sista tävlingen. Men det var mest en säkerhetsgrej, för att komma tillbaka och kunna köra finalen, säger Adam Andersson.

Att han inför den här säsongen valt att växla upp en klass, från JSM1 till den tyngsta JSM2-klassen, kommer naturligt. Adam Andersson vill hela tiden uppåt.

– Det är en starkare bredd i JSM1 egentligen, men toppen är bättre i JSM2 och därmed också konkurrensen. Framför allt Jesper Börjesson är riktigt duktig, säger Adam Andersson som dock närmar sig.

– Det var skönt att bara vara tjugo sekunder efter honom under lördagen. Under en EM-tävling i slutet av mars var jag två minuter efter honom ena dagen … Det går framåt måste jag säga.

Mycket tackar han sin uppbyggnadsträning för.

– All fysträning har gett resultat. Förr har jag alltid varit så dålig under dag två under tvådagarstävlingarna. Jag försöker bara träna hårdare och försöka så gott jag kan. Jag försöker Jag inte heller ha några orealistiska mål, säger Adam Andersson.

Att utmana om JSM-guldet även i den tyngre klassen kan dock inte ses som något orealistiskt mål efter årets premiärhelg.

Fortsättning följer i Vimmerby om två veckor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!