Nätverket som ska lyfta tränare

Uppsala Basket vill se fler kvinnliga tränare. Nu startas ett tränarnätverk för att behålla fler tjejer inom basketsporten. ”Responsen har varit över förväntan”, säger Sonja Entzenberg.

3 maj 2019 09:24

2018/2019 har varit en tung säsong för basketen i Uppsala. För att sporten ska stå bättre rustad i framtiden sjösätter nu Uppsala Baskets damlag tillsammans med ungdomsföreningen, KFUM Uppsala Basket, ett tränarnätverk för unga tjejer.

En av initiativtagarna är Sonja Entzenberg, klubbdirektör för damlaget.

– Jag har länge känt att det är för få kvinnliga ledare i de äldre lagen i klubben, det behöver vi ändra på och därför skapa en plattform för att utveckla och utbilda unga tjejer för att hålla kvar dem i sporten.

Trots att projektet är i sin linda har redan 30 tjejer hunnit ansluta sig till nätverket, något som glädjer Entzenberg.

– Responsen har varit över förväntan, målsättningen är att vi på sikt ska växa oss ännu starkare och att få in fler tjejer. Nästa möte är i augusti och då har vi planerat att utbilda tjejerna efter förbundets tränarutbildningsmodell.

Utöver Sonja Entzenberg finns även Ashleigh Brown med i nätverket. Amerikanskan var assisterande coach i ligan den gångna säsongen, samt huvudansvarig för laget i basketettan.

– Det är jätteviktig att hon är med på den här satsningen, hon är en stor förebild och en jätteintressant coach som tjejerna kan inspireras av, säger Sonja Entzenberg.

Redan nu finns det aktiva och före detta spelare från damernas ligalag som ingår i nätverket och på sikt kan det bli ännu fler.

– Vi har exempelvis haft med Ellinor Holmberg, Anette Johansen och Ia Björling i och runt nätverket. När nästa säsong drar igång hoppas jag på att vi har ännu fler med.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Axel Gåve