Modo bjöd Almtuna – som missade allt

Almtuna bjöds på chans efter chans men fick inte in pucken. I stället satte Modo sina chanser och gjorde processen kort med gästande Almtuna.

Martin Gudmundssons Almtuna hade en nattsvart afton i Örnsköldsvik, där Modo vann med ??????. Här leder Gudmundsson ett träningspass hemma i Gränbyhallen.

Martin Gudmundssons Almtuna hade en nattsvart afton i Örnsköldsvik, där Modo vann med ??????. Här leder Gudmundsson ett träningspass hemma i Gränbyhallen.

Foto: Håkan Lundh/arkiv

Ishockey2019-10-09 21:47

– Det känns som om Modo var hungrigare och vann fler närkamper och när vi inte fredar oss tillräckligt bra framför mål så blir det svårt, säger Almtunatränaren Martin Gudmundsson på telefon från Örnsköldsvik.

Hur konstigt det än kan låta gjorde Modo ingen bra match. Misstagen, framförallt i egen zon, var alldeles för många för att vara en seriesegeraspirant. Almtuna hade en handfull heta chanser redan i den första perioden när man i princip serverades pucken av hemmaspelare.

– Vi måste spela mer fysiskt för att få ner deras fart. I stället fick de utdelning direkt och vårt förvarsspel och spelet utan puck fanns inte där, säger Gudmundsson.

Spelmässigt var det en hyggligt jämn match, även om Modo tog över i takt med målen, särskilt efter 4–0 som kom redan sex minuter in på den andra perioden.

– Efter 4–0 blev det lite ridå för oss. Efter det orkade vi inte hålla energin uppe, säger Gudmundsson.

Två saker gäller för att besegra Modo på bortaplan: 1) Att utnyttja de (normalt) få chanser man får, 2) att ha ett (minst) 20-procentigt powerplay och 3) ett målvaktsspel utöver det vanliga.

Almtuna hade ingenting av detta. Nu gjorde målvakten Daniel Rosengren flera bra räddningar och fick i ärlighetens namn inte mycket hjälp när Modospelarna fick stå framför kassen och sopa in returer.

Men, som sagt, i spel fem mot fem så var det här en ganska så jämn historia.

– Powerplay var under all kritik, men jag tycker inte man kan lasta Daniel, han fick alldeles för lite hjälp. Modo slår oss i vårt eget hjärta, säger Almtunatränaren.

Nye Albin Kedbrant gjorde sitt första framträdande i Almtuna och i allsvenskan.

– Det är svårt att bedöma honom i en match där vi förlorar med 5–0, konstaterar Gudmundsson, som nu får försöka ladda om till torsdagens träning och matchen mot Västerås på fredag.

En nya trio såg dagens ljus i Almtuna: Tony Mårtensson och Villiam Haag tillsammans med William Wiå, men i den tredje perioden var de förstnämnda tillbaka med Tobias Liljendahl.

Till sist: Almtuna saknade backen och lagkaptenen Per Svensson som var febrig och lämnades hemma.

Matchfakta

Modo–Almtuna 5–0

(2–0, 3–0, 0–0)

Målen: 1–0 (2.02) Mathias From, 2–0 (6.26) Linus Pettersson, 3–0 (22.54) Henrik Björklund, 4–0 (26.06) Björklund, 5–0 (39.01) Mattias Norlinder.

Publik: 2 370

Karta: Fjällräven Center
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!