Det har gått ungefär tre veckor sedan NHL-draften betades av i American Airlines Center i Dallas. En av dem som följde spektaklet hemma i tv-soffan med några kompisar var Almtunas Jacob Ragnarsson. Inför draften hade han rankats högt men han fick vänta till den tredje rundan innan den klassiska storklubben New York Rangers tingade talangen som nummer 70 totalt. ”Lill-Ragge” gick därmed tidigare i draften än vad pappa Marcus Ragnarsson gjorde som draftades som nummer 99 av San Jose Sharks.

– När de ropade upp mitt namn var det en helt sjuk känsla – det går inte att beskriva. Det var väldigt speciellt och roligt att det blev en så anrik klubb. Sedan är det kanske den bästa staden att bo i i USA. Mitt mål är såklart att ta en plats men då måste jag utveckla alla delar i mitt spel, säger Jacob Ragnarsson.

Efter draften var det dags för Uppsalatalangen att sätta sig på flyget för att delta i New York Rangers development-camp i White Plains. Flera svenskar deltog i campen. Bland annat Lias Andersson som fick känna på hur det var att spela NHL-hockey förra säsongen då han gjorde sju matcher för Rangers.

– Vi var sex svenskar totalt och vi hängde även utanför isen. Jag är nöjd med vad jag presterade. Det var första gången på liten rink och det var lite ovant. Allt går mycket kvickare så man måste vara snabbare i tanken och ta snabba beslut med pucken. Det känns som att det passar mig, säger Ragnarsson och fortsätter:

– Tränarna där sa att jag behövde bli starkare i överkroppen och bygga lite muskler. Så det jobbar jag stenhårt med nu.

Årets NHL-draft var en dundersuccé med svenska ögon sett. Hela 30 spelare från Sverige draftades. Det kan jämföras med att Finland och Tjeckien tillsammans fick 26 spelare tingade.

– Jag är inte förvånad. Det är bara att titta på hur bra vi var i VM senaste. Jag är glad att Sverige kan få fram så många unga talanger.

I skrivande stund befinner sig Jacob Ragnarsson på semester i Grekland. Innan NHL-drömmen kan bli verklighet ska en säsong med Almtuna avverkas. I augusti går laget på is och därefter spelar man träningsmatcher mot Djugården, Västerås, Timrå, Södertälje, Pantern och Rødovre Mighty Bulls.

– Jag tycker att det känns jättebra. Vi har en bra sammanhållning i laget och det känns som att vi har lite mer spets i år, särskilt med tanke på värvningen av Tony Mårtensson, avslutar Ragnarsson.