Missarna som kan stå Sirius dyrt

Sirius blev nollat på Jämtkraft Arena. Med tanke på chanserna laget skapade borde det ha varit en omöjlighet.

Det var missarnas afton i Östersund för Sirius.

Det var missarnas afton i Östersund för Sirius.

Foto: TT

Fotboll2019-10-19 20:31
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tänker först på hörnan i första halvlek. Där Sirius hade inte mindre än fyra chanser att näta. Men inget skott gick igenom det vilt kämpande hemmaförsvaret.
Men jag tänker främst på Stefano Vecchias superläge i andra halvlek, när han på mållinjen hade ett superläge att kvittera Östersunds ledning.
Normalt sett ska det räcka som Vecchia gjorde, att få träff på bollen med centimeter till mållinjen.
Lägg därtill alltför mjäkiga avslut i några hyfsade skottlägen, främst i den första halvleken.
Det skulle varit mål på någon av alla de här chanserna.
Å andra sidan.
Östersund var nästan lika dåliga kålsupare de…i att förvalta sina chanser. Men ÖFK fick till slut in två bollar bakom Lukas Jonsson och hittade ett sätt att vinna matchen.

Man kan dock inte beskylla Sirius för att de inte gick för det. Laget var spelmässigt sett bättre än Östersund, främst i den andra halvleken när allt skulle avgöras. Sirius byggde upp ett spel för seger och vågade satsa framåt. Men som bekant får man inga poäng för bra spel.
Fram till den 75:e minuten spelade Sirius också ramstarkt i försvarsspelet.
Sedan kom de små misstagen, bolltappen, och tveksamheten i markeringen. Och då var Östersund där och straffade Sirius stenhårt. För en stund glömde nog både hemmaspelare, fans och ledning den krisartade ekonomiska situation som klubben befinner sig i, i glädjen över att ha vunnit sin första match sedan segern mot Norrköping i juli.

Just den här oförmågan att göra mål innebär att Sirius är fortsatt indraget i bottenstriden med två omgångar kvar.
Nu ska det ändå mycket till för att Sirius ska missa att klara nytt kontrakt. Det skiljer fem poäng ned till Sundsvall på kvalplats – och sex ned till AFC på första nedflyttningsplatsen. Och om guldjagande AIK vinner mot jumbon Falkenberg under söndagen så skiljer det lika mycket ned till hallänningarna när två omgångar återstår. Dessutom finns Kalmar däremellan, med väldigt dunkel form, som en räddningsplanka.
En poäng på de två sista matcherna mot AFC och Kalmar bör räcka för Sirius. Det kan även räcka om Uppsalalaget kammar noll.
Men jag tror inte Sirius vill att allt är ställt på sin spets i den sista omgången hemma på Studenternas mot Kalmar den 2 november.
Summa summarum. Det gäller att göra mål på sina lägen.
Det skulle lösa många knutar för hårt prövade Siriushjärtan.