Tre lag i Svenska basketligan dam har bara inkasserat en seger den här säsongen; Mark, Visby och Uppsala. Bottentrion gör upp om att inte hamna på den ångestfyllda jumboplatsen, som innebär att man får kvala för att hålla sig kvar i ligan.

– Jag tror på oss som lag. Vi gör framsteg hela tiden och det talar för att vi inte kommer hamna sist. Då tänker jag speciellt på vårt försvar som börjar täppas till mer och mer. Ibland har vi haft det tufft eftersom vi inte har lika mycket längd som övriga lag, men det har vi börjat hitta lösningar på också, säger guarden Erica Iderstål som kom till Uppsala från Mark inför den här säsongen.

Uppsala Basket har bara spelat en match mot bottenlagen den här säsongen. Då blev det seger mot Mark. Nu möter man Visby i ett back-to-back möte; på bortaplan under fredagen och på hemmaplan nästa söndag. Det är knappast någon hemlighet att Uppsala måste vinna den om de vill distansera sig från den icke särskilt åtråvärda kvalplatsen.

– Det blir två väldigt viktiga matcher och jag tror att vi kommer att ta dem. Visby har många individuellt skickliga spelare och många importer, men vi spelar mer som ett lag och det kommer vi vinna på, säger Erica Iderstål.

Om resultaten går Uppsalas väg samtidigt som man vinner dubbelmötet med Visby kliver man upp på samma poäng som Wetterbygden som just nu innehar den åttonde och sista slutspelsplatsen.

– Självklart hade man velat komma åtta och spela slutspel. Men vi kan inte tänka på det nu. I nuläget kan vi bara ta en match i taget och göra allt för att vinna den, säger Iderstål.

Matchdags: Visby Ladies–Uppsala Basket, Svenska Basketligan dam, 19.00, Ica Maxi Arena, Visby.