Hockeyallsvenskans grundserie har summerats och höjdpunkten på säsongen är här; slutspelet. AIK går in i slutspelsserien med tre bonuspoäng tack vare sin tredjeplats i tabellen och fjärdeplacerade Almtuna gör sin redo för sitt tredje raka slutspel med två bonuspoäng.

På lördags möts lagen i den första omgången.

– Det är klart att det är bra att gå in med tre bonuspoäng, men det är inte avgörande på något vis. Förra året tog vi oss hela vägen vidare till playoff utan bonuspoäng. Det handlar kort och gott om att man måste vinna matcher, oavsett bonuspoäng, säger AIK-centern Emil Lundberg.

Emil Lundberg spelade för Almtuna säsongen 2014/15, men lånades ut till Brynäs i SHL halvvägs in i säsongen innan han sedermera avslutade densamma i AIK. 36-åringen, med över 300 SHL-matcher i bagaget, vet vad som krävs och han lyfter fram vikten av öppningsmatchen mot Almtuna på lördag.

– Det är klart den är jätteviktig. Almtuna har två poäng med sig och kan vi vinna direkt har vi ett försprång på dem. Men återigen, oavsett om man har poäng eller inte krävs det att du vinner alla dina matcher för att vinna den här slutspelsserien, säger Emil Lundberg.

Har AIK möjlighet att göra det?

– Absolut, det tycker jag. Vi har haft lite motstuds under de sista matcherna i grundserien, men vi har ändå spelat bra, haft mycket skott på mål och vi går in i slutspelet med en bra känsla.

AIK går in i slutspelsserien som stora favoriter, men Emil Lundberg varnar för Almtuna.

– Man ska ha respekt för Almtuna. År efter år spelar de en fartfylld hockey och de jobbar hårt. De gör det bra, säger Emil Lundberg.

– Men hur folk i runt i landet tittar på Almtuna … Ja, då ser man inte dem som någon stor hockeyklubb, men de har bevisat mer än en gång att de är ett bra lag som förtjänar respekt.

Hans egen statistik i grundserien vill han helst glömma. Ett (!) mål på 46 matcher är under all kritik, säger han själv.

– Det är lite dåligt måste jag säga, men gör jag mål nu i slutspelsserien i stället har det större betydelse, säger Emil Lundberg.