Nyförvärvet matchvinnare i seriefinalen

Storpubliken på Österängen fick se en debutant skjuta IFK Uppsala till serieledning.

16 maj 1916 12:34

Seriefinal i herrfyran, då fick ett nyförvärv spela huvudrollen när IFK Uppsala tog klivet upp i serieledning efter 3–2 hemma mot Vaksala. Bodry Kizi-Namputu inledde säsongen i moderklubben Procyon, men valde att lämna och blev spelklar först till matchen mot Vaksala. Med lite mer än kvarten kvar att spela sköt han matchavgörande 3–1.

– Det var en väldigt bra debut, det får man nog säga, säger Bodry Kizi-Namputu som firades rejält av lagkamraterna efter succédebuten.

Det började dock illa för Bodry Kizi-Namputus IFK Uppsala som fick se Filip Jacobsen skjuta ledningsmålet efter dryga halvtimmen. Vaksala skapade mängder av chanser före ledningsmålet där en frispelad Pontus Eriksson var allra närmast. Även efter ledningsmålet fortsatte Vaksala att dominera både spelmässigt och chansmässigt – och så nära som en boll på mållinjen (räddad av IFK Uppsalas Lukas Martinsson) var laget en 2–0 ledning i slutet av första halvlek.

I stället kunde IFK Uppsala, på en av lagets få chanser i den första halvleken, ordna en kvittering med bara några minuter kvar till pausvilan. Notoriske målskytten Omar Ali hittade på något sätt en lucka bakom Joakim Lindholm i Vaksalas mål. Kvitteringen tände IFK Uppsala som var ytterst nära ett ledningsmål redan innan pausvilan.

Ledningsmålet skulle komma, men det dröjde till matchminut 55 innan nyförvärvet från Procyon, Bodry Kizi-Namputu, serverade en helt friställd Ahmed Ahmed. Med dryga kvarten kvar var det Bodry Kizi-Namputus tur att bli målskytt. Ett närmast kliniskt avslut nere vid stolpen.

– Skönt att få göra mål direkt, säger Bodry Kizi-Namputu som knappast ångrade flytten från Procyon till IFK Uppsala.

– Jag ångrar inte flytten. Men visst kändes det lite konstigt, framförallt när jag tittade på matchkläderna. Procyon är mitt lag i hjärtat, och är det fortfarande. Jag har spelat där sedan jag var fem år, så det är min moderklubb.

Varför valde du att byta till IFK Uppsala?

– Jag kände att jag hade mycket att utveckla, framförallt fysiken och passningsspelet. IFK Uppsala kändes som rätt lag för att ta det klivet, fortsätter Kizi-Namputu som fick beröm av lagkamraten och målvakten Filip Wengelin.

– Jag räknar med att han blev matchens lirare, vilken debut, säger Filip Wengelin som fick släppa in ytterligare ett mål när Josef Agnarsson reducerade med tolv minuter kvar att spela – och i samma stund drog på sig en skada.

– Det var en hörna strax efter där jag ramlade på ryggen, jag fick ganska ont, men jag ville inte ge upp med bara tio kvar.

Division IV herrarIFK Uppsala–Vaksala 3–2(1–1)Målen: 0–1 (31) Filip Jacobsen, 1–1 (38) Omar Ali, 2–1 (55) Ahmed Ahmed, 3–1 (72) Bodry Kizi-Namputu, 3–2 (78) Josef Agnarsson.Publik: 202

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!