Listan: 30 i topp hos mästarna

Uppgiften från chefen löd: Ta ut Storvretas bästa spelare. Genom tiderna. Jaha. Det går väl ganska fort ...

Den beryktade superfemman bestående av Mattias Samuelsson, Jesper Berggren, Hannes Öhman, Mika Kohonen och Henrik Stenberg.

Den beryktade superfemman bestående av Mattias Samuelsson, Jesper Berggren, Hannes Öhman, Mika Kohonen och Henrik Stenberg.

Foto: Staffan Claesson/arkiv

Krönika2019-11-16 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Topp 5? 10?

Nänä, de fyller ju 30 år som förening. De 30 bästa ska det vara. 

Trettio. Hmm. 

Vad ska man gå efter? Flest poäng och flest landskamper? Antal säsonger? Antal SM-guld? 

Plötsligt kändes det inte lika enkelt. Att jag har bevakat klubben under alla år i högsta serien gör saken såklart lite lättare men marginellt. Jag gör det på mitt eget vis. Personliga favoriter (är svag för högerskyttar och sköna personligheter) blandas med de självklara. Insatser i superligan (om 30 år till kanske damerna dominerar en sån här lista) är vad som gäller. Trotjänare ligger bra till. Meriter i andra klubbar är ointressant. Landslagsmeriter kan vara en bonus men inte avgörande. Några har inte vunnit ett dugg medan andra har fulla prisskåp.

Under en lång rad av år var inte Storvreta den maktfaktor man är i dag men jag har velat få in spelare även från tidigare årgångar. Och vissa fantastiska spelare kom in i klubben i ”fel” period. Som Johannes Gustafsson. Han kom ”hem” från framgångsrika år i Haninge där han vunnit lagets poängliga. Han gjorde samma sak i ett Storvreta som kämpade febrilt för att etablera sig på högsta nivån. Det var tiden då örnarna placerade sig precis bakom Högaborg och precis framför Finspång. En annan tid. Nu är de bäst genom alla tider. En ”JG” i den formen i nuvarande Storvreta hade givit honom andra möjligheter. Att jämföra en spelare med en annan ur olika tidsepoker är inte lätt. Ha det i åtanke innan ni skickar era burop till min mejlkorg.

Ni Storvretafans som i dag går till IFU Arena för att hylla klubben och applådera Jesper Berggren som får sin tröja hissad upp i taket, skänk en tanke till de som ”gjorde jobbet” på och vid sidan av planen långt innan glansdagarna. 

Här kommer den i alla fall, MIN topp 30-lista:

1 Mika Kohonen

Kommentarer är egentligen överflödiga. Ingen kunde slå passningar med sådan precision som den finske giganten, men kunde under perioder även göra en hel del mål. Storvreta hade högst sannolikt inte blivit den maktfaktor man är i dag utan att Kohonen värvats. 561 poäng på 296 matcher (om jag räknat rätt) blev det i den röda tröjan under tio långa år. 

2 Mattias Samuelsson

Nuvarande Storvretakaptenen har varit med på hela resan med samtliga SM-guld. Han sägs göra sin sista säsong (den 15:e i rad i Storvreta!) men hur det blir med den saken får vi se när det börjar närma sig sommar. 36 år ung är han fortfarande snabbare – och skickligare – än de flesta. 

3 Hannes Öhman

Direktskottets mästare vräkte in mål och retade gallfeber på motståndarna. Var som bäst när det gällde som mest. Fantastisk att intervjua då han inte sällan pratade i rubriker efter matcherna, även om han kastade ut mig från omklädningsrummet också vid nåt tillfälle. Först med att få sitt nummer ”upp i taket”.

4 Henrik Stenberg

Likt Öhman de stora matchernas man och likt Öhman en spelare som inte alltid varit motståndarnas bäste vän. En vinnarskalle utöver det vanliga som år efter år producerat mål och poäng i långa rader. Tog över platsen i den legendariska superfemman efter Kim Johansson.

5 Jesper Berggren

Mister Storvreta som representerade moderklubben under hela karriären. Får sin tröja rättmätigt hissad upp i taket under lördagens 30-årsfirande. Avslutade karriären med sitt sjätte SM-guld i våras och det känns fortfarande konstigt att inte se honom värma upp när jag kommer till IFU Arena för en hemmamatch.

6 Viktor Klintsten

Ett bra lag klarar sig inte långt utan en säker sista utpost. Med Viktor Klintsten längst bak har inte mästarklubben behövt oroa sig på den positionen.

7 Alexander Rudd

Få spelare har ett sånt stort spel i sig som den gängliga Sandviken-killen. Avig är det främsta ordet jag tänker på när namnet Rudd nämns. 

8 Albin Sjögren

Poängligavinnare som nästan alltid hittar nätet – och är ändå hungrig på mer.

9 Robin Nilsberth

Tyngd i närkamper och skott. Proffsig inställning i allt han gör. 

10 Fredrik Holtz

Målskytt och slitvarg i ett. Oöm spelare som bara borrade ned huvudet och körde till slutsignalen.

11 Rasmus Sundstedt

12 Tobias Gustafsson

13 Johannes Gustafsson

14 Jimmie Pettersson

15 Staffan Jacobson

16 David Blomberg

17 Kim Johansson

18 Johan Davidsson

19 Niklas Winroth

20 Max Holst

21 Victor Andersson

22 Joel Kanebjörk

23 Örjan Skogström

24 Joakim Alvinder 

25 Dennis Solid

26 Lars Johnsson

27 Dan Johansson

28 Johan Olsson

29 Johan Anderson

30 Rickie Hyvärinen

Men in black. Henrik Stenberg, Hannes Öhman, Mika Kohonen, Mattias Samuelsson och Jesper Berggren.
Men in black. Henrik Stenberg, Hannes Öhman, Mika Kohonen, Mattias Samuelsson och Jesper Berggren.