Legendaren om Uppsalas kris

Säsongen har varit ett enda långt mörker. Kan Uppsala Basket studsa tillbaka i superettan? Legendaren Neal Mecham är oroad. ”I grund och botten finns det ingen återväxt underifrån”.

2 mars 2019 12:00

Neal Meacham är pionjären som för alltid kommer att bli ihågkommen som en av Uppsalas allra viktigaste spelare genom tiderna. Han var bara 22 år när han lämnade New York för Uppsala hösten 1974, och 45 år senare är han fortfarande kvar. Meacham är än i dag en flitig gäst i Fyrishov och är nästan alltid på plats när Uppsala Basket spelar.

– Det är ingen rolig situation som det är just nu. Jag är inte hundra procent road, men kan jag gå på en match är jag där, säger Neal Meacham.

–Om jag ska var ärlig är jag mest där för Axel Nordströms skull. Han är underbar att titta på och förtjänar publik.

Med fem omgångar kvar att spela i Svenska basketligan herr är degraderingen till superettan redan ett faktum för Uppsala Basket. Laget har 25 förluster i rad och vunnit endast 1 match – på 31 försök För första gången någonsin i klubbens historia tvingas herrlaget lämna högsta serien.

– Det är inte bra, verkligen inte bra. Men jag tror att det största problemet är att man inte har någon organisation underifrån som kan stötta eliten. Killarna har verkligen försökt, jag har absolut inget emot de individer som finns i laget, men det var inget elitlag man ställde ut på banan den här säsongen, säger Neal Meacham.

Neal Meacham var KFUM Uppsala trogen i tolv säsonger – ett par till som ledare – och rankas som en av de mest betydelsefulla spelarna i klubbens historia. Han är djupt oroad över återväxten i Uppsala.

– Första frågan man ställde sig inför säsongen var ”Vart är alla unga spelare? Var är återväxten?” Det är det största problemet, säger Neal Meacham.

– I grund och botten finns det ingen återväxt underifrån. Det var få Uppsalakillar i truppen i år, egentligen bara Axel Nordström och Robert Bolander från start, och Uppsala har alltid under alla år haft killar med Uppsalaknytning som kommer från det egna ledet.

Hur ser du på framtiden?

– Har man ett dåligt år med elitlaget och åker ut behöver det inte vara någon fara om det finns en organisation och ett par ungdomslag som kan fylla på uppåt. Jag ser ärligt talat inte det och det är det som oroar mest. Det är katastrof.

Den stora knäckfrågan för Uppsala Baskets framtid är förstås personell, organisatoriskt och ekonomisk. Den nedåtgående spiralen påbörjades för flera år sedan och ännu har ingen lyckats vända på trenden.

– Många av oss som varit i klubben länge, sedan 60-, 70- och 80-talet, minns att det var väldigt mycket jobb. Om man ställde upp var det 110 procent som gällde och på den tiden hade man inga problem med det, men det kan man inte göra hur länge som helst och många är rädda att det inte handlar om bara några timmar om man skulle hoppa på ett nytt jobb i klubben, säger Neal Meacham.

– Antingen måste man hitta folk som verkligen brinner för det och som verkligen har tid, eller så måste man hitta en organisationsform där många bidrar med lite.

Det talas om nytt hot om konkurs och den ekonomiska frågan skrämmer många, tror Neal Meacham.

– Folk är rädda att vara med i en klubb med en så pass dålig ekonomi, framför allt när man sitter i styrelse och ska ta ansvar. Under resan till finalåret 2015 hade man ett par killar som gjorde väldigt mycket och de hade väldigt många bra idéer. Vi måste tillbaka dit igen, säger Neal Meacham.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård