Kan bli först att åka ur – någonsin

Uppsala Basket kan bli det första laget någonsin som åker ur Svenska basketligan herr på sportslig grund. Regelboken är glasklar: Slutar man sist i tabellen flyttas man ned i seriesystemet – samtidigt som vinnaren av superettan tar klivet upp.

14 december 2018 13:00

Det är många matcher kvar att spela och än är inte Svenska basketligan herr färdigspelad. Uppsala Basket ligger för närvarande sist i tabellen med endast 1 (!) seger på 17 matcher. Reglerna säger att det lag som slutar nia i tabellen får kvala och att tian flyttas ner direkt i superettan.

– Det är mycket kvar av serien och vi har inte ens kommit halvvägs. Vi har inte fått några andra direktiv från förbundet än att det lag som kommer sist åker ur, säger Johan Immelgård, klubbdirektör i Uppsala Basket.

Det har aldrig hänt att ett lag åkt ur basketligan sedan den grundades 1992. Ligan har, som bekant, varit stängd innan den öppnades upp. Tanken var att upp- och nerflyttning skulle ha varit ett faktum redan inför förra säsongen (2017/18). Då bedömdes dock inte serieettan AIK och serietvåan Djurgården ha tillräckligt god ekonomi/organisation för att ta steget upp från superettan.

– Vi behöver se över klubbarnas organisationer och deras ekonomi för att säkerställa att de klarar av steget. Vi har bland annat en hearing med dem samtidigt som vi är noga med att göra uppföljningar under året där de får berätta hur det ser ut, säger Olle Lundén, tävlingsansvarig hos Svenska basketbollförbundet.

Därför innehöll basketligan anno 2017/18 bara åtta lag. Till den här säsongen tog Köping och Wetterbygden steget upp direkt utan att något basketligalag flyttades ner i syfte att utöka serien till tio lag. Det kan bli så att lagen i toppen av superettan inte bedöms vara redo för att ta klivet upp även den här gången. Där ska man dock betona att situationen är en annan nu jämfört med för två år sedan.

Som du ser det – är lagen underifrån bättre rustade för att ta klivet upp nu?

– Ja. Vi har träffat klubbarna flera gånger och gått igenom vad som krävs och jag tror att de har lärt sig mycket av det. Jag skulle säga att chanserna för dem är större men det är fortfarande tävlingsutskottet som fattar beslutet, säger Lundén.

I dagsläget ångar Djurgården på i toppen av superettan. Laget har inte förlorat någon av sina tio inledande matcher samtidigt som man ska vara bättre rustat för ett avancemang.

– Ekonomiskt ser det bra ut. Vi har bra spelare, en stor organisation och bra sponsorer. Men framtiden är i den tillträdande styrelsens händer, säger klubbens nuvarande ordförande Goran Popov som kommer att lämna posten vid årsmötet den 18 december.

Uppsala Basket har spelat i basketens högsta serie sedan säsongen 1962/63.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pontus Stark