Svenska stjärnskottet Frida Karlsson kom med stora förhoppningar på sig inför JVM i finska Lahtis. 19-åringen tog nämligen ett guld och två brons på tävlingen förra året.

Därför var det en rejäl besvikelse för skidåkaren när hon var snabbast i kvalet men bara kom på femte plats i söndagens sprintfinal, den första JVM-tävlingen. Det tog hon igen – med emfas – under tisdagens 5 kilometer fristil.

Frida Karlsson var klart snabbast i spåren när hon tog guld med tiden 12.50 – elva sekunder snabbare än tvåan Helene Marie Fossesholm från Norge och nästan 20 sekunder före trean Anita Korva från Finland.

Konkurrensen var tuff, men det var väldigt roligt att åka skidor idag, säger hon i segerintervjun med arrangören.

Näst bästa svenska var Tilde Bångman, på sjunde plats. För Frida Karlsson är ett deltagande i "stora" VM i februari inte omöjligt.

Det skulle vara skithäftigt att bli uttagen till VM. I det sammanhanget tror jag att skid-SM i Sundsvall (i månadsskiftet januari-februari) blir en mycket viktig uttagning inför det, sade hon till TT förra veckan.

Även herrjuniorerna var ute i spåren under dagen. På 10 kilometer fristil var det William Poromaa som gjorde bäst ifrån sig av svenskarna då han åkte in på tionde plats.