– Andreas är okej och kommer att köra i Polen i dag (söndag), så det är ingen fara för semifinalen på tisdag. Han kör, säger Mikael Teurnberg, Rospiggarnas lagledare, som såg kraschen på tv på lördagskvällen.

Det var det i det första heatet som olyckan skedde.

Jonsson stod på det röda innerspåret och fick en bra start. Han var först ut ur startkurvan när han blev påkörd bakifrån. Jonsson var oförberedd, han kunde omöjligt se vad som var på väg att hända.

Tysen Kai Huckenbeck körde in med sitt framhjul i Jonssons bakhjul.

Kraschen blev våldsam och såg minst lika illa ut som när Jonsson pressades ut av Greg Hancock i en slutspelsmatch mot Piraterna för två år sedan.

Precis som den gången blev Jonsson liggande vid sargen. Orörlig.

– Krascher är det värsta jag vet. Min reaktion? Ja, vad ska jag säga? Jag har varit med länge nu, men Andreas är inte bara en förare i laget, han är en god vän också, säger Mikael Teurnberg, som direkt försökte få tag på folk för att underrätta sig om skadan.

– Jag pratade med en av mekanikerna i går kväll och fick väl någorlunda bra besked redan då.

Andreas Jonsson är lagkapten i Rospiggarna och betyder oerhört mycket för laget, som kör semifinal hemma mot Smederna på tisdag. Där har laget en ledning på 12 poäng från det första mötet – en final är inte långt borta.

Utan Andreas Jonsson kan allt spricka för Rospiggarna.

Men på söndagsmorgonen kom lugnande besked från Jonsson.

– Jag pratade med honom tidigt i morse (söndag) och det är ingen fara. Han kommer att köra i Polen redan i dag, säger Teurnberg.

Det var annorlunda på lördagskvällen, när kraschen skedde.

Jonsson slungades handlöst av motorcykeln och slog några varv i luften innan han landade vid staketet. Som tur var träffades han inte av motorcykeln.

– Doyle (Jason) har gjort några liknande krascher, så det är klart att man blir orolig. Det är inga sköna bilder att titta på, säger Teurnberg.

De första preliminära rapporterna talade om ett skadat knä och en skadad axel, men det var inte knäet, det var ena handleden som fått en smäll.

– Han är mörbultad men helt okej, säger Rospiggarnas lagledare.

Därmed kan Rospiggarna köra med ordinarie lag på tisdag – som läget är just nu ska tilläggas. Det är tävlingar i Polen i dag, söndag, och i England i morgon. Det kan några nervösa timmar för Teurnberg.

– Det här är det värsta jag vet, när killarna ska köra så tätt inpå matchen på tisdag.

Laget är i alla fall klart. Sam Masters återkommer i truppen och unge ryssen GlebChugunov, som körde i Eskilstuna i tisdag, får vila.

– Han mörkade skadan för mig, foten var inte så bra som han påstod. Men jag håller alla dörrar öppna. Skulle vi gå till en final så är han aktuell. Men nu är fokus bara på tisdagsmatchen, säger Teurnberg.