"Jag har kämpat stenhårt för det här"

Mästare för första gången någonsin och hyllade av folket i Umeå. Hon har riktigt roligt just nu, Uppsalaprodukten Sandra Hansson, 25.

2 maj 2019 12:15

På första maj korkades champagnen upp när Umeås basketdamer vann SM-guldet efter tre raka segrar mot Högsbo.

Det var inget snack om saken till slut i Gothia Arena i Göteborg.

Tiffany Brown, tidigare stjärnguard i Uppsala Basket, var som allra bäst när det krävdes som mest. Amerikanskan svarade för 21 poäng, 7 assist och 6 returer när guldet spelades hem. Och Sandra Hansson fick höja en knuten näve i luften.

Den 25-årige Uppsalaprodukten, som debuterade i ligan redan som 16-åring, spelade sin sista match för Uppsala Basket under kvalet mot Högsbo i april 2017. Att Umeås första guld skulle tas efter en SM-finalserie mot Högsbo var det få som trodde inför säsongen. När nykomlingarna slog ut de regerande mästarna Luleå i semifinalen var det en av tidernas största skrällar.

– Vi har varit storfavoriter hela säsongen, men gick inte in med en alltför överlägsen känsla. De tog första matchen hos oss och vi trodde kanske att det skulle bli enklare än vad det blev. Högsbo har gjort en riktigt bra finalserie och ett riktigt bra slutspel, säger Sandra Hansson.

Vad avgjorde till slut?

– Vi spelade mer tillsammans, körde vårt spel och sprang mer, som vi vill göra. De orkade inte till slut.

Umeås guldfirande satte igång redan i Göteborg under första maj-kvällen förstås, och fortsätter på hemmaplan under torsdagen när laget ska hyllas på ett köpcentrum.

– Jag har kämpat stenhårt för det här och att Umeå aldrig tidigare har vunnit guld har absolut varit en extra sporre, säger Sandra Hansson.

Vad händer nu?

– Jag vet inte alls, jag har inte riktigt hamnat i de tankarna än.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård