Sanne Larsson och Ella Elvander är nyss hemkomna till Uppsala från en av säsongens stora – om inte den största – höjdpunkter i form av EM som arrangerades i Vilnius i Litauen.

Där ställdes de mot tuff konkurrens från hela Europa med drygt 220 deltagare i olika klasser.

– Det var helt fantastiskt att kliva ut på mattan och tävla. Det är alltid kul att möta de bästa och göra sitt bästa. Jag lärde mig en hel del och tävlingen var otroligt bra anordnad så allting flöt på väldigt smidigt, säger Ella Elvander.

Artikelbild

| I kata gör de tävlande ett förbestämt rörelsemönster och bedöms bland annat på tajming, rytm och fokusering.

Hon tävlade i klassen kata både individuellt och i lag tillsammans med klubbkamraterna Adam Rogård och Andreas Tampe. I mars tävlade trion i Spanish National Open i Alcorcón och det slutade med individuella medaljer för samtliga (silver för Andreas och brons för de andra två).

Men i EM tog det slut tidigare efter två jämna matcher där de förlorade med enbart en flagga – både i lag (kvartsfinal) och individuellt (första matchen) för Ella.

– På den här nivån är det ytterst små detaljer och rörelser som skiljer alla tävlande åt och vi mötte väldigt duktigt motstånd. Jag är nöjd med min insats och mina matcher och fick väldigt bra feedback och inspiration som jag tar med mig och kan jobba vidare med, säger Ella Elvander.

Ella började med kyokushin karate när hon var tio år gammal, gjorde sin första tävling tre år senare och började tävla internationellt för cirka tre år sedan. Det här var hennes första EM i seniorsammanhang efter att hon tidigare tävlat två gånger i U21-EM.

Artikelbild

– Inför den här terminen planerade jag inte att vara med i senior-EM utan siktade främst mot U21-EM. Men i början av året fick jag veta att jag blivit uttagen till det här mästerskapet och det var jättekul. Då blev det mitt stora mål och fokus och jag tränade så mycket som möjligt för att vara så bra som möjligt, säger Ella Elvander.

Närmast efter EM väntar en tävling i Schweiz i mitten av maj för henne där hon tävlar både individuellt och i lag.

Artikelbild

| Sanne Larsson tävlar i kumite som är fightingmomentet i karate.

I juni är det inte bestämt om hon deltar i en till tävling eller U21-EM, om hon blir uttagen skulle det bli hennes sista mästerskap på den nivån.

– Det var tråkigt att inte ta medalj i EM men jag ska jobba vidare utifrån den feedback jag fick och jag känner mig verkligen inspirerad efter tävlingen. Jag ska jobba vidare mot mitt mål att ta medalj i kommande tävlingar.

Artikelbild

| Sanne Larsson.

Svenska landslaget skickade nio deltagare till Litauen och fyra av dem kom från KFUM Uppsala Kyokushin Karate.

Ensam svensk deltagare i klassen kumite var Sanne Larsson som tävlade i sitt tredje EM – andra i den här viktklassen.

Artikelbild

– Det gick inte alls som jag tänkt eller hoppats och jag blev väldigt besviken. Jag mötte en duktig motståndare från Ungern och kände att jag hade matchen under de två första minuterna. Men efter ett break tog hon över medan jag inte fick ut allt jag ville på mattan och hon vann matchen, säger Sanne Larsson.

Hon har tidigare tagit silver i junior-EM men nyss avgjorda EM var hennes största utmaning hittills eftersom hon gick i en tyngre viktklass än förra året.

Efter förlusten i första matchen i EM väntar nu fokus och träning inför uttagningen till VM som sker i juni.

– Även om det var en riktigt tråkig helg så var EM ett viktigt test inför VM-uttagningen och vad jag ska träna på till dess. Jag visste att det skulle bli tuff konkurrens, att alla fighters skulle komma i toppform och det var många stora namn som åkte ur tidigt. Jag kände inte att kroppen och huvudet samarbetade och jag fick en läxa på vad jag behöver förbättra, säger Sanne Larsson.

När Sanne var 15 år såg hon den nya versionen av filmen Karate Kid med Jackie Chan och tyckte att det vore kul att kunna allt som han kan.

Hennes mamma sa att hon skulle kolla om det fanns någon klubb och när hon provade på sporten fastnade hon direkt.

– Kumite är jobbigt, utmanande och utvecklande. Du kan ta dig till en gräns som du har svårt att nå med vanlig träning och att känna att du klarar av att ligga på den gränsen är enormt tillfredsställande, säger Sanne Larsson.

Tidigare under säsongen vann hon i mars Scottish Open efter att ha besegrat tidigare Europamästarinnan Sara Hägge i finalen.

Nu väntar drygt två månader av intensiva förberedelser inför uttagningen till VM.

– Jag är verkligen revanschsugen och taggad inför VM-uttagningen och ska satsa för fullt på den. Det blir mer mjölksyreträning och jag får fixa till det som inte funkade i EM, säger Sanne Larsson.