Ingen isracing på Studenternas

30 raka mästerskap på Studenternas IP – men 2015 lämnar Uppsala isracingens finrum. Funbo klarar inte av att arrangera tävling efter minskat bidrag från Uppsala kommun.

16 januari 2015 07:14

Det har varit olika typer av tävlingar, men alltid har någon varit på Studenternas. 2015 var tanken att arrangera SM. Men Funbo MS mäktar inte med det i år.

Anledningenär enkel. Pengar.

Driftskostnaderna gentemot Uppsala kommun Sport- och rekreationsfastigheter ska i år ha ökat med nästan det dubbla.

Tidigare, berättar Funbos Lars S Björndahl, har det aldrig kostat mer än 90 000 kronor – pengar som klubben fått täckning för av kommunen i form av arrangemangs- och marknadsstöd. I år ska priset ha gått upp till 175 000 kronor. Det ska ha att göra med istidens förlängning efter bandysäsongen.

Dubbelt så dyrt, alltså. Därför sökte klubben 150 000 kronor i bidrag. Man fick "bara" 50 000. Och då mäktar inte Funbo, som gick med minusresultat förra året, med arrangemang längre. Från föreningens sida är det så klart missnöje.

Tiina Mykkänen från Destination Uppsala förklarar varför bidraget sänkts:

– Vi har gjort bedömningen att det inte kommer så mycket personer som de har bedömt i den här ansökan (4 500 åskådare). Och kommunfullmäktige i Uppsala kommun har tagit en ny evenemangsstrategi där det finns väldigt tydliga kriterier vad man ska uppfylla för att få evenemangsstöd. Det är dels antal inresande personer till Uppsala och dels antal övernattande personer i Uppsala. De kriterierna fylldes inte och därav en lägre summa, säger Mykkänen.

Lars S Björndahl är inte enig över åskådarantal, även om SM bara lockade 1 771 åskådare 2014.

– Då var det storm och oerhört kallt på morgonen. Det andra som möjligen spelade roll var att bandyfinalen i Stockholm gick samma helg, säger Björndahl som påpekar att det var över 5 000 åskådare så sent som 2010 när det senast var SM i Uppsala.

Nu blir det i alla fall ingen isracing. Och det tar död på sporten i Uppsala helt nu och inte bara isracingen, om nybygget av Studenternas genomförs. Detta menar Björndahl.

– Det tar fullständigt död på två sporter i Uppsala, isracingen och skridskor. Det är synd, för här skulle Uppsala kunna profilera sig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Herman Öberg