Han gör nu sin 18:e (!) säsong i superligan och har samlat på sig fem SM-guld och tre Europacuptitlar. Dessutom två VM-guld på sina 46 landskamper. Förra säsongen tog han över positionen som superligans meste spelare i antal matcher. När säsongen summerats stod han på 549. Slutet verkade nära men det blev en säsong till och nu har det blivit ytterligare 16 matcher. Men nu står han inför på upploppsrakan.

Att han var en av Storvretas bästa spelare och dessutom målskytt i Champions Cup-finalen mot Classic spelar ingen roll. Inte heller att han gjorde hattrick efter bland annat en iskall straff i krysset senast mot Lindås. Jesper Berggren har bestämt sig för att lägga klubban på hyllan efter en lång och framgångsrik karriär.

– Hela kroppen känner att jag är nöjd, säger han.

Artikelbild

| Mot Lindås i onsdags stod Jesper Berggren för ett hattrick.

Och då menar han inte att han känner sig sliten. På något sätt. Formen är som sagt god och han älskar fortfarande att åka till träningarna men beslutet har växt fram. Det han trodde han skulle känna under förra säsongen, när det ändå var nära att det tog slut, kom då aldrig. Men nu känner han sig fullt bekväm med sitt beslut.

– Det är klart att det blir fint att kunna vara mer med familjen, men det är inte det som är orsaken till beslutet. Jag känner mig som sagt nöjd. Det är bara skönt att veta nu att det här är det sista, det är fyra månader kvar.

– Sedan känns det bra att jag inte är på dekis, jag tycker fortfarande att jag spelar bra innebandy och har en viktig roll i Storvreta.

Många av arenorna han kuskat runt till över landet genom alla år har fått eller får inom kort sina sista besök av Storvretas nummer 21. Ett näst sista derby mot Sirius står för dörren på lördagseftermiddagen och Berggren känner att han, i och med att han nu tagit beslutet, kommer att kunna uppskatta varenda del av den kvarvarande säsongen.

Artikelbild

| Hur många SM-guld har du Jesper Berggren?

– Jag hoppas att jag kan njuta ännu mer av att spela matcherna och kunna spela ut mer – och ge mig själv chansen att få vara med och vinna en sista gång.

Han tänker såklart på ett sjätte SM-guld. Förhoppningen om en ny Champions Cup-titel gick om intet men finalförluster är inget Berggren är van vid. Förlusten i Gävle är tillsammans med SM-finalen i Malmö 2014, mot Falun, de enda två tillfällen han fått står som förlorare i en finalmatch.

Silver är inget Berggren varit nöjd med. Inte heller när han, som senast, gjort hattrick plus spelat fram till ytterligare ett mål.

– Efter en sån match får man en massa ryggdunkar och många tycker att man gjort en jäkla bra match, men det jag tänkte mest på var att jag släppte förbi en kille som gjorde 9–5, det var mitt fel.

Han vet att han kommer att sakna allt med laget, klubben och sporten nästa säsong men ångra sitt beslut tror han inte att han kommer att göra.

– Jag hoppas få mer tid till golfen, men samtidigt är jag ju skyldig familjen lite tid.

Att han framöver kommer på sitt nummer hissat i taket på IFU Arena torde vara en självklarhet men det är inget backveteranen tänker så mycket på.

– Jag hoppas och tror att de (Storvreta) är nöjda och uppskattar det jag har gjort.

Var så säkra.

Och än är det ju inte slut, det är bara beslutet som har tagits. De 565 matcherna kommer att bli fler. Och kanske högen av SM-guld också.

– Vi ska bättra på oss lite. Vi har ett duktigt lag som är duktigt på att vinna matcher, vi har elva raka nu, men ändå slipas det på detaljer och det gnälls lite (internt). Det är taktiska saker och det är kultursaker, hur vi tränar och hur vi kommer förberedda.

Sirius jagar slutspel och kommer med tre raka segrar i bagaget till derbyt. Kan de skrälla?

– De har alltid en chans men jag tycker såklart att vi är ett bättre lag. Det är alltid speciellt med derbyn och det är en jättestor förlust att förlora där och det är en jätteviktig match. Man kan inte vara för kaxig heller, det är mycket lättare att vara kaxig som underdog. Vi försöker vara ödmjuka även om det kanske inte alltid låter så om Storvreta.