Det var under måndagen som Dalarnas Tidningar gick ut med uppgiften om att Dalkurds spelare informerats om att klubben lämnar Borlänge efter 13 år. Nästa säsong sägs tanken vara att den allsvenska nykomlingen ska träna i Uppsala samt spela sina seriematcher i Västerås eller Gävle.

Ett minst sagt udda upplägg kan tyckas.

Svenska förbundets tävlingschef Lars Helmersson var under måndagen uppe i Borlänge för att diskutera saken med Dalkurd och dess vice vd Zilan Lawan tillsammans med representanter för svensk elitfotboll (Sef).

– Orsaken till att vi tog det här mötet var av tävlingsadministrativa skäl, och det gör vi med alla klubbar om är nyuppflyttade i divisionsspelet. Den dialogen kan ske genom en förbesiktning av en arena eller motsvarande, men i det här fallet var det en dialog genom ett möte. Vårt intresse ligger i att kunna lägga ett spelprogram, med givna förutsättningar och vilka evenemang som genomförs på de arenor som anges av föreningarna. Klubbarna måste även ange en arena som lever upp till de arenakrav som finns hos oss. Det var förutsättningarna för mötet, säger Lars Helmersson.

Men vad som sades i detalj är okänt.

– Vi kom överens om att Dalkurd själva får rapportera om vad som sades på möten. Jag kan bara berätta om regelverket, fortsätter Helmersson.

Hur ser förbundet på att ha träningsverksamheten i en kommun och spela matcher i en annan?

– Som huvudregel ska man spela i sin hemort, men det finns också uttryckliga undantag om det är så att det finns en arena som inte lever upp till kraven eller om det finns andra särskilda skäl. Då kan tävlingsstyrelsen eller tävlingskommittén besluta att en annan ordning gäller, men huvudregeln är att man ska spela i hemorten.

Vad händer om en arena anmäls som inte uppfyller kraven?

– Det hanteras från fall till fall. Man måste ha en arena som lever upp till kraven, så är det.

Kan det bli aktuellt med diskvalificering om man inte har en godkänd arena?

– Formellt sett om man inte har en godkänd arena så är det böter i förstaläget som kopplas på, men det är rent hypotetiskt.

Tidigare fick bland annat Ängelholm spela i Helsingborg i superettan (2014) under en period då klubben inte hade en godkänd arena i hemkommunen.

– Det är den typen av lösningar som normalt tillämpas. Man ser till att finna en arena utanför hemorten, det är så vi går till väga, säger Lars Helmersson.

Från förbundets sida ser de gärna ett besked var de allsvenskan lagen ska spela sina matcher kommande säsong inom en vecka.

– Vår administrativa process med att sätta spelprogrammet har inletts, men egentligen är det 20 november som det operativa arbetet inleds. Men formellt sett så kan en förening vänta tills den 31 december med att anmäla vilken arena, fortsätter Helmersson.

I dag, tisdag, är det sagt att Dalkurd ska komma med ett pressmeddelande om hur klubbens framtidsplaner ser ut.