I februari spelade Malmö FF 16-delsfinal mot den slutliga Europa League-mästaren Chelsea. Ska skåningarna få uppleva ett liknande äventyr denna Europasäsong bör det bli segrar i det stundande dubbelmötet med Lugano.

Vi tog fem poäng hemma i fjol. Vårt mål är att ta fler poäng hemma nu. Det betyder att vi måste göra allt för att vinna matchen, säger MFF-tränaren Uwe Rösler på en presskonferens inför torsdagskvällens hemmamatch på Stadion.

"En viktig match"

Både Malmö och schweiziska Lugano står på en poäng efter två matcher i Europa Leagues grupp B. Toppar gör Köpenhamn och Dynamo Kiev på fyra poäng vardera.

Självklart är det en viktig match. Vi vet att det kommer att bli tufft, men vi känner oss starka på hemmaplan och vi går för tre poäng, säger försvararen Eric Larsson.

Han ser det dock inte som en måstematch för att MFF ska kunna gå vidare från gruppen.

Allt kan hända även om vi förlorar, men vi går för en vinst och förhoppningsvis lyckas vi, säger Larsson.

MFF åkte på en tung smäll i den allsvenska guldstriden i söndags borta mot Hammarby (0–2), men hade före det sex raka allsvenska segrar.

Lugano – med den forne svenske landslagsanfallaren Alexander Gerndt – verkar å andra sidan ur slag. Laget ligger åtta av tio lag i den inhemska ligan med två segrar, fyra oavgjorda och fem förluster med 10–11 i målskillnad. Lugano har endast två segrar på de 14 senaste matcherna i ligan, cupen och Europa League.

Det är ju någonting som saknas. Vi har ju verkligen inte gjort mycket mål, jag kan inte förneka det. Jag tycker ändå att vi har skapat målchanser, men någonting fattas, säger tränaren Fabio Celestini.

Rösler vill dock inte prata om Luganos form utan lyfter i stället fram den schweiziska ligan.

Det tredjeplacerade laget tar en direktplats i gruppspelet (till Europa League). Det säger allt om jämförelsen mellan schweizisk och svensk fotboll, säger Uwe Rösler.

Christiansen saknas

Lugano har i Europa League denna säsong även sällskap av vårens tabelltvåa Basel och seriesegraren Young Boys.

Jag har stor respekt för den schweiziska ligan. Den har hög kvalité vad gäller tränare och det är hög kvalité på de spelare som de tar fram till de större ligorna, säger Rösler.

Mot Lugano får MFF klara sig utan mittfältsmotorn Anders Christiansen, som även har missat de två senaste allsvenska omgångarna på grund av en vadskada.

Under onsdagen körde han egen träning på en träningsplan vid sidan av Stadion, men det är oklart om dansken kan spela mot AIK hemma på måndag när den jämna guldstriden rullar vidare.

Helt ärligt, jag har ingen aning, säger Uwe Rösler om Christiansens deltagande mot AIK.

Efter torsdagskvällens match möts MFF och Lugano i Schweiz, i den fjärde EL-gruppspelsomgången, den 7 november.