Ett av mina bästa och starkaste möten med bandyn var när jag precis hade kommit till Sverige och bodde i det vackra men folkfattiga Lövstabruk/Österbybruk och ville se folk. Jag ville helt enkelt trängas lite med massorna. Jag saknade sådant. Då hörde jag talas om någon final i Uppsala som skulle locka folk i en sport som liknar fotboll men spelades på is och med något som till formen liknade en orientalisk sabel.

Det var bara för mig att pricka in dagen och finalen och åka till Uppsala för att gå på bandy, eller rättare sagt, trängas med de tusentals som skulle se matchen. År 1991 spelades finalen mellan Vetlanda BK–Västerås SK. Runt 15 000 personer förväntades komma till Studenternas det året.

Jag ställde mig vid Flustret och gick med strömmen av människor till arenan och sedan tillbaka för att göra samma sak igen, och igen, och igen tills matchen började. Så började min kärlek till bandyn och den har hållit i sig. Dock kan jag fortfarande inte åka skridskor, kan inte bandyreglerna, har alltid för lite kläder på mig på matcherna och har ingen bandyväska. Men bandy är kul!

Nu har vi en långtgående process och en livlig diskussion om huruvida vi ska ha två fulla planer vid Studenternas eller ej. Det finns en stor risk att isytan vid Studenternas inte blir som förväntad; två fulla planer. Det tycker jag vore mycket olyckligt.

Uppsala växer och isytor behövs för såväl bandyn som allmänhetens skridskoåkning. Bandykul som engagerar många barn i Uppsala är en mycket uppskattad verksamhet. Det är ett genialt sätt att bedriva breddidrott i kombination med folkhälsa och att få föräldrarnas livspussel att gå ihop.

Bara det borde göra det till en självklarhet för alla beslutfattare att se till att isen på Studenternas byggs på ett sätt som möjliggör för ännu fler barn och ungdomar att spela bandy i Uppsala. Föreningar med många volontärer står redo. Kommunen borde möta upp den kraft som finns i det ideella arbetet och som aldrig kan värdesättas i pengar. Det enda som krävs är mer isytor! Det är en investering i barnens hälsa och välmående. Därför måste ombyggnationen av Studenternas ge två fulla planer.

Projektet med två fulla planer är i jämförelse med fotbollsarenan bredvid en liten post. Det som hotar det hela är bron och framför allt den nya vägen som dras i närheten. Men det finns ändå möjlighet att ha två fulla planer på plats, det anser många och även Liberalerna i Idrotts- och fritidsnämnden när ärendet äntligen blir politiskt och kommer upp till nämnden.

Skulle de rödgröna i Uppsala gå vidare och fatta ett beslut som inte ger två fulla isplaner på Studenternas kommer deras svek att vara dubbelt! Ni kommer väl ihåg vallöftet om en matchhall för bandy på Studenternas? Det blev som bekant ingen matchhall för bandyn och det verkar inte bli mer isytor heller. Varken inne eller ute. Men de verkar nöjda med bandyfinalen! Nu finns det en risk att vi förvisso har bandyfinaler men inga förutsättningar för att säkra barns, ungdomars och elitlagens möjlighet till träning och spel.

Bandy är ett kulturarv och inte bara en sport. Och isytor behövs i en växande kommun.

Min fråga till de rödgröna är: kommer ni att säkerställa behovet av isytor på Studenternas så att bandyn och allmänhetens skridskoåkning kommer ha åtminstone två fulla uteplaner framöver? Jag vet hur vi i Liberalerna kommer att rösta. Hur gör ni i den rödgröna koalitionen? 2018 är det exakt 50 år sedan ett Uppsalalag, Sirius, senast vann ett SM-guld i bandy. Det kommer att uppmärksammas och firas. En lämplig present från kommunen i det sammanhanget vore därför ett beslut där bandyn får två fulla planer på Studenternas. En sådan present kommer många tilldels, både bandyutövare och skridskoåkare.

Mohamad Hassan (L)

kommunalråd, och vice ordförande i Idrotts- och fritidsnämnden