Mårten Pedersson har varit med på Hagundas resa från division I till SSL-kval, men kände sig klar. Under fredagen presenterades han som ny tränare i Sirius dam.

– Det har varit otroligt roligt i Hagunda och väldigt, väldigt lärorikt. Men det kändes som det var klart nu. Jag var där fem år och det går inte att vara i ett och samma lag hur länge som helst. Det måste man vara ärlig att säga till sig själv. Jag tror att det är bra för alla att det kommer in en ny röst, säger Mårten Perdersson som presenteras för Sirius spelare först på måndag.

– Det känns väldigt bra med Sirius och jag har haft bra samtal med både Sara Orebrand (sportchefen) och Peter Tornberg (ordföranden). Vi tre har samma målsättning.

Vilket är?

– Det kommer jag ta med laget först, bakom lyckta dörrar.

Beslutet att lämna Hagunda för Sirius tog Mårten Pedersson redan innan kvalet till superligan började.

– Sportcheferna visste om det innan slutspelet.

Sirius Sara Orebrand är nöjd, förstås.

– Från första mötet vi satt ned med Mårten har det känts som att detta är helt rätt person att ta vårt damlag vidare. Mårten som person känner föreningen väl och vet hur vi inom Sirius Innebandy tänker och ser framtiden, säger Sara Orebrand.

– Mårten som tränare är en tydlig kravställare som vet vad det handlar om och har samma framtidsvision med laget som vi övriga har.

Mårten Pedersson har skrivit på ett tvåårskontrakt och ersätter Niklas Johansson, som tackade för sig efter årets säsong där Sirius länge var indragna i nedflyttningsstriden innan de lyfte sig efter nyår och var snubblande nära slutspel. Kommande säsong är tänkt att bli något annat.

– Det ska bli kul att sätta sig ned med truppen och känslan är att det är en ruskigt härlig mix. Hur man bygger ihop det kommer att bli intressant. Jag vill inte ändra hela Sirius grundbal, men jag vill bygga det på mitt sätt. Sirius dam är ett väldigt bra lag, men de har inte fått så bra stäm. Det finns jättestor potential, säger Mårten Pedersson.

Sirius har värvat friskt under våren och hämtat in hela fem (!) nyförvärv från Umeå. Dalens landslagsspelare Natalie Hjertberg sticker förstås ut och kommer att få en nyckelroll tillsammans med bland andra Klara Molin.

Vilka ser du som Sirius viktigaste spelare?

– Det kommer att bli ett supertråkigt svar nu; Vi ska ha ett riktigt lag med betoning på lag. Vi ska driva laget framåt och inte behövs förlita oss på enskilda spetsar, säger Mårten Pedersson, som tänker sätta tonen under försäsongen.

– Vi kommer satsa hårt på fysiken och det har de kanske gjort tidigare också, men vi kommer lägga riktigt stor vikt på det. Det sätt vi kommer att spela på kommer att kräva en hel del, säger Sirius nye tränare.