Uppland lutar mot Reinfeldt – elitklubbarna avvaktar

Upplands Fotbollförbund ser ut att ställa sig bakom Fredrik Reinfeldt som ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet. Men ordföranden Johan Richt hymlar inte med att man egentligen hade velat se en annan kandidat.

Fredrik Reinfeldt är valberedningens kandidat till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet.

Fredrik Reinfeldt är valberedningens kandidat till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet.

Foto: Jesper Zerman

Fotboll2023-02-17 20:50

Under onsdagen stod det klart att Svenska Fotbollförbundets valberedning nominerar förre statsministern Fredrik Reinfeldt till att bli ny ordförande. Turerna fram till det har varit många och Reinfeldt utmanas av Tommy Andersson, Lars-Christer Olsson, Caroline Waldheim och Uppsalasonen Jens T Andersson som alla nominerats av distrikt eller klubbar. 

– Om man ska hålla valberedningen ryggen så är det första gången som en sådan här process sker egentligen. Tidigare fanns bara Lars-Åke Lagrell och sedan Karl-Erik Nilsson. Sedan kan jag hålla med om att det har varit rörligt, säger Johan Richt.

Han syftar bland annat på att det gick ut ett brev från valberedningen om att Caroline Waldheim och Jens T Andersson skulle vara olämpliga val.

– Det var konstigt för antingen är man valbar eller inte. 

undefined
Uppsalabon Jens T Andersson jobbar för tillfället som landslagschef och har nominerats av BK Häcken till ordförande.

Bara två dagar innan Reinfeldt presenterades av valberedningen valde Hélène Barnekow att hoppa av processen. Hon var nominerad av Skånes Fotbollförbund och har tidigare varit VD för bland annat Microsoft i Sverige. Barnekow var Upplands huvudkandidat.

– Vi hade henne som förstaalternativ. Vårt resonemang är att svensk fotboll skulle må bra av ett namn som kom utanför fotbollen. Nu ska vi prata med de andra distrikten för vi tycker att det är viktigt att distrikten står bakom kandidaten och vi har också en majoritet, säger Richt. 

Varför var Barnekow ert alternativ?

– Organisationsmässigt tror jag att hon hade varit bra. Hon har erfarenhet från stora organisationer som Telia och Microsoft. Fotbollen är speciell och det är viktigt att få ordning på just organisationen.

Nu talar dock mycket för att Uppland i stället kommer att ställa sig bakom Fredrik Reinfeldt. Förbundet har styrelsemöte i nästa vecka där frågan kommer att tas upp.

– Just nu lutar det åt Reinfeldt just för att han är ett namn som kommer utifrån.

Reinfeldt har fått kritik för att han inte varit tillgänglig för intervjuer i media samt att han inte gav så många svar under sin presskonferens. Vet ni vad han står för?

– Inte jättemycket. Vi röstberättigade fick en teamspresentation där alla fick 45 minuter. Då sa Reinfeldt att han medvetet inte hade berättat mer för att vi skulle få höra det först. Egentligen var det ingen av kandidaterna som sa så mycket om vad de tänkte göra utan mer om vad de hade gjort och det vet vi redan. Ingen stärkte sina aktier utan det var mer fakta. 

Vad känner ni är viktigast med valet av ny ordförande?

– Framför allt organisationsmässigt centralt. Vi får fler och fler uppgifter från Svenska Fotbollförbundet till distrikten som ringlar ner till våra föreningar. Vi har inte de resurserna att fånga upp det. Vi vill ha mer resurser till breddfotbollen och distrikten. Hur frigör vi de resurserna? 

undefined
Den tidigare statsministern har inte gjort några intervjuer under processen, men höll en presskonferens under onsdagen.

De 24 distrikten har totalt 172 röster medan elitklubbarna har 87 röster där lagen i herr- och damallsvenskan har två var och lagen i superettan och elitettan har en röst var. Sirius, Uppsala och Gusk har ännu inte bestämt hur man kommer att rösta säger klubbarna till UNT.

– Efter att Reinfeldt kom fram har vi inte diskuterat eller bestämt vilken väg vi ska gå, säger Sirius klubbdirektör Christer Abrahamsson. 

Tror du Svensk Elitfotboll kommer enas kring en kandidat?

– Det finns en sådan diskussion, men i slutändan är det upp till var och en att rösta på det man tycker är bäst.

Fakta

Antalet röster vid förbundsmötet är 259. Röstberättigade är distriktsförbunden och elitklubbarna i allsvenskan, superettan, damallsvenskan och elitettan.

Vid en omröstning om vem som ska bli ordförande krävs det att personen som ska bli vald stöds av en absolut majoritet av de avlagda rösterna – det vill säga hälften av rösterna plus en.

Om ingen når absolut majoritet sker en andra omröstning och då krävs det enkel majoritet – det vill säga flest erhållna röster – för att bli vald.

Källa: SvFF

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!