Rally Sweden är en av fjorton deltävlingar i VM-serien och är ett anrikt rally, som startade redan 1950. Vinterrallyt i Karlstad och norra Värmland brukar dra till sig många besökare och schemat är fullspäckat. Tävlingen är indelad i två huvudklasser, WRC och Historic. WRC är en del av just världsmästerskapet medan Historic är mer av en veteranbilstävling där bilarna måste vara mer än 30 år gamla.

I Historic är det flera deltagare från Uppland som ställer upp, bland annat far och dotter Dick och Jessica Larsson (båda från Rasbo MK), SMK Uppsalas Anders Norstedt och Frank Smit samt fjolårsfyran Tom Axelsson (Almunge MK) med Krister Gull (Kils MK) i högerstolen.

Tom Axelsson och kartläsaren Krister Gull hoppas på en liknande placering i år.

Artikelbild

– Förra året kom vi ju fyra totalt och 2015 kom vi tvåa. I år skulle vi vilja komma så långt som möjligt, men det finns sju-åtta giftiga förare. Vi ska försöka att komma på samma position det här året, men helst vill man ju vara på pallen, säger Tom Axelsson.

Rally Swedens kanske mest populära del är hoppet i Colin´s Crest där WRC-förarna har hoppat så långt som 45 meter. I Historic-klassen kommer man förstås inte lika långt.

– Förra året försökte vi bjuda till lite. Vi hoppar väl ungefär 20 meter, säger Tom Axelsson som rattar en Audi Quattro A2 från 1981.

– Bilarna har ju sämre fjädring, så det är inte jättebra att hoppa med dem.

Artikelbild

Krönet på Vargåsen är en publikfriare.

– Oj, det är jättemycket folk där! Publiken gillar det, det är superfränt.

Artikelbild

Axelsson och Gull har jobbat med förberedelser ett tag. Förra helgen gjorde man ett "genrep" i Värmland. Det enda beslutet som ännu inte har tagits är däckvalet. Det beror helt på underlaget. Dessutom finns det ju andra förberedelser som behöver göras.

– Jag försöker ju ta vara på min egen gamla kropp också, så att man orkar köra, säger Tom Axelsson, som fyller 63 år under 2018.