Liksom tidigare år är det uppehåll i superligan när det är VM – för både herrar och damer. Herrarnas seriespel har tagit semester för dam-VM och nu är det damernas seriespel som efter helgen tar dito. Något som gör att FBC Uppsala efter helgens bortamatcher mot Endre (fredag) och Iksu (söndag) får vänta två veckor tills nästa match.

– Man kan återigen fråga sig varför förbundet väljer att göra så här. Det är lite av ett mysterium. Som jag har förstått det så handlar det om det där med uppmärksamheten, men jag tycker att det borde finnas utrymme för både SSL och VM samtidigt, säger Marko Palosaari.

Svenska herrlandslaget inleder VM mot Lettland under lördagen, så uppehållet träder i kraft först efter premiärmatchen. Även det kan tyckas lite besynnerligt.

– Vi får hoppas att de inte tappar för mycket publik på grund av våra matcher, fortsätter Palosaari.

Formen är annars minst sagt sval för FBC som har fyra raka förluster inför fredagens match borta mot Endre. Resultaten har gjort att Uppsalalaget har halkat ned under slutspelsstrecket. Förutom erkänt hemmastarka Gotlandslaget Endre väntar senare tabellettan Iksu från Umeå. Anmärkningsvärt är att båda matcherna är på bortaplan, vilket betyder att FBC spelar fyra raka matcher utanför Uppsala om man räknar in Täbymatchen efter uppehållet.

– Det är lite tråkigt med planeringen. Vi skulle egentligen ha spelat hemma mot Iksu, men det gick inte på grund av att IFU Arena var uppbokad med annat. Fördelen är att vi kommer att ha fyra raka hemmamatcher i slutet på serien i stället, säger Marko Palosaari.

Du upplever att det är en nackdel med bortaplan?

– Ja, det är alltid svårare att spela borta med en ny miljö, men man får se det som utmanande. Nu möter vi två bra lag, så det gäller att hitta ett koncept för att göra det bra i de här matcherna.

Hur pressat är det med tanke på tabelläget?

– Inte just på grund av tabelläget, då vi vet att vi har många hemmamatcher kvar. Utan det är väl känslan av att vi inte har tagit så många poäng som är krävande. Men tjejerna har kämpat på i veckan och det känns som att vi är uppe på en bra stig inför matcherna, fortsätter tränaren som aviserar att han kommer att starta med två hela femmor mot Endre och inte tre kedjor och två backpar som i tidigare matcher.

Missar matcherna för FBC gör backen Anna Gertz, som är på väg tillbaka efter skada. Frågetecken finns för backen Matilda Andersson som har varit sjuk i veckan.