För Stig Andervang och co-föraren Robin Eriksson har det tävlats varje helg inför helgens SM i rally. I den fyrhjuldrivna klassen kör de sin Subaru Impreza WRC som de inte har kört sedan oktober förra året.

– Det är en jättekul bil att köra när den fungerar, säger Stig Andervang.

Det visar sig nämligen att bilen är svår att hålla i ordning. Det går för sig i Sverige men vid tävlingar i utlandet måste till exempel specialster från England skeppas in för att fixa med bilen.

– Det tar tid och är dyrt, förklarar Andervang.

Inför helgens vinterrally vågar den snabbe 59-åringen inte på sig någon tippning.

– Jag har ingen aning om hur det kommer gå, jag vågar inte ens kommentera det. Man vet aldrig hur det går i ett sånt här väder, förklarar han.

Han fortsätter:

– Vi får öppna som vi kan och sedan kör vi på. Starten är en publiksträcka och är inte speciellt rolig att köra på. Därefter kommer vi in i skogen och där måste man vara alert.

Stig och Robin har kört tillsammans i snart ett år.

– Robin är en kanon kartläsare, men det är mycket mer än så. Förra helgen sprack växellådan och då fick han dessutom sitta och hålla in femmans växel, säger Andervang skrattandes.

Rally Vännäs inleds på fredagskvällen och från uppländskt håll startar även Almunges Pontus Åhman som gör sin första tävling i sitt nya team R-Sport Sweden och sin nya bil, en Peugeot 2018 R2 (otrimmat tvåhjulsdrivet).

– Jag har aldrig kört R2-bil tidigare och jag har ingen riktig koll på hur fort de andra i klassen kör, så jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig. Men känslan är bra och vi ska köpra på så fort vi kan, säger Pontus Åhman i ett pressmeddelande.

– Vårt mål är att försöka vinna de två vintertävlingarna. Jag känner att jag är stark på vintern, så vi siktar på segern och att få med oss en bra känsla i bilen inför resten av säsongen.

Rasbos Jessica Larsson deltar som kartläsare till sin sambo Emil Larsson, som kör för Hällefors MK i en Volvo 940 (trimmat tvåhjulsdrivet).