Förutsättningarna inför den säsong som börjar på tisdag kväll med bortamatch mot Borås har långtifrån varit den bästa. Lagbygget tog tid, antalet träningsmatcher har varit få – och har förlorats, och förutom honom själv finns ingenting kvar av det lag som missade slutspel förra säsongen. Ett nytt lag, en ny trupp och spel i en nygammal hall. Om basketfansen i stan vill ha nåt att känna igen sig i – och tro och hoppas på – är det Axel Nordström man får gå till. Kaptenen kommer att få bära ett stort ansvar. När Tillman under förra veckan låg sjuk var det Nordström som fick hålla i träningarna. Men han gillar läget.

– Det är roligt med förändring också, säger han om nybygget. Det är ju många grabbar man hade velat ha kvar men vi har på kort tid fått till en bra lagkemi, alla nya som har kommit har kommit in bra i laget. Det har blivit långa snack i omklädningsrummet efter träningarna.

Vari ligger svårigheterna att byta ut en hel trupp plus tränaren?

Artikelbild

– Tiden. Allting blev klart så sent. Jag hade velat börja i början av augusti för att få ihop allting. Vi ligger en månad efter och en del spelare bor fortfarande på hotell och har inte riktigt landat allting. Men jag tycker att vi kommit långt trots den knappa tiden, vi klickar med varandra i laget. Det är jag och Nathan (Dawit) som gjort säsonger i ligan men när alla andra får se nivån på ligan kommer mycket att falla på plats.

Hur stort ansvar känner du kommer att ligga på dig?

– Det är klart att man har rollen att vägleda. Det handlar om att hjälpa till, att vara Jens förlängda arm både på planen och i omklädningsrummet och att få grabbarna att förstå hur allting funkar. Och att leda genom exempel. För jag ska ju också fokusera på vad jag ska göra och komma hit och vara proffsig. Jag trivs med en central roll, att vara verbal och vara en ledare i laget, säger han efter onsdagens sista träning för premiären.

Uppsalas herrar är tillbaka i Fyrishov på heltid efter matchutflykten till IFU Arena och Nordström gillar återkomsten.

Artikelbild

– Det är fantastiskt skönt. Det är fint golv, vi har vårt eget omklädningsrum och får använda Friskis gym. Rent sportsligt är det hundra gånger bättre för oss. Träningsmöjligheterna är mycket bättre.

Vi har nämnt att tiden talar lite emot Uppsala – inledningsvis. Man ligger som bekant efter i mångt och mycket. Lagkaptenen inser det också.

Artikelbild

– Samtidigt har vi bra spelare på plats och vi kommer att kunna vinna matcher. Vi åker ned (till Borås) för att vinna, vi har den kapaciteten. Vi har inte tillräckligt många anfallsspel än och har inte satt allting i försvaret men många har rutin och har spelat i bra ligor.

Vad kan du säga om årets trupp?

– Vi har lyckats väldigt bra med våra sena tillskott, som amerikanen (Xavier Cannefax) och den långe fransmannen (Eric Katenda). Vi har en spets och unga killar som kommer att klara sig bra.

Uppsala inleder alltså på bortaplan. Men innan man får komma hem och spela inför hemmapubliken kommer man att spela ytterligare två bortamatcher. Extra tungt kan tyckas. Nordström flinar när det förs på tal och drar sig till minnes den säsongen när man faktiskt inledde med sex bortamatcher.

– Det är vad det är. Det är bara att förbereda sig på samma sätt som om vi spelade hemma och lägga all energi på oss själva och vårt spel.

Och så var det ju det där med att han är på god väg att bli Uppsalas meste ligaspelare. Före träningen påpekar han det för John Tillman, bror till coach Jens och tidigare spelare och sportchef i Uppsala, som sitter på läktaren. Det är Tillman som Nordström kommer att passera. Snart.

Nordström står nu på 330 ligamatcher. Tillman på 336.

– Den 19 oktober går jag om honom när vi möter Wetterbygden hemma, säger Nordström.

Att Tillman även spelade ett antal säsonger när Sveriges högsta serie hette elitserien bryr sig inte lagkaptenen om.

– Det räknas inte, säger Nordström med ett skratt.

Det märks att han är stolt att ha nått upp i så många matcher för hemmaklubben.

– Det visar att jag velat vara här och trott på det. Jag tycker verkligen om att spela här. Får vi förutsättningarna kan vi med små steg bygga någonting.

Räkna med att det blir fler matcher i det röda linnet för lagkaptenen.