Senast det spelades elitseriebandy på damsidan i Uppsala var säsongen 2012/2013. Den gången ramlade Uppsala Bois ur högsta serien för att sedan lägga ned laget.

2016/17 var Bois tillbaka i seriesystemet – tack vare Ebba Wengström som tillsammans med Agnes Ortman var initiativtagarna till att Bois skulle dra i gång sin verksamhet igen.

– Vi står i en situation som är lite förvånande för oss, faktiskt. När jag och en tjej till startade det här laget för ett par år sedan var vårt fokus på att vi skulle ha kul, men också för att Uppsala självklart skulle ha ett damlag. Sedan har stjärnorna verkligen stått i linje. Vi har många spelare som har spelat på en högre nivå och de unga tjejerna blir ju hela tiden ett år bättre, säger Ebba Wengström, som är målvakt i laget.

Artikelbild

| UNT 3 november 2016. Uppsala Bois var tillbaka i seriesystemet för två år sedan.

Den här säsongen talar mycket för att Uppsala Bois når kvalet till elitserien. När allsvenskan norra är fyra matcher gammal har Bois kört över allt och alla – med målskillnaden 26–2.

Två matcher återstår före jul – hemma mot Härnösand (9 december) och borta mot Kalix (15 december) – innan serien vänder före nyår.

– I slutet av förra säsongen insåg vi att vi skulle bli riktigt bra i år och vi skulle göra alla en otjänst om vi inte satsade på elitserien. Spelar vi inte i högsta serien kommer Uppsala att tappa många av de duktiga spelare som vi har i dag, säger Ebba Wengström.

Bois verksamhet på damsidan består i dag av två lag om cirka 25 spelare. Bois utvecklingslag, som består till största delen av F17-spelare, spelar i dag i en P14-serie mot pojkar födda 2005.

– Vi spelar förstås med hundra procent dispens. Det vore förstås bäst om det fanns andra lag att möta i en u-lagsserie på damsidan, men det viktigaste är att tjejerna får chans att spela matcher, säger Ebba Wengström som lyfter fram sammanhållningen som ett vapen.

– Vi har slagit ihop våra träningsgrupper är cirka 25 spelare på varje träning. Alla får vara med, alla är välkomna och det är också ett framgångsrecept eftersom vi inte har tappat en enda spelare sedan förra året.

Vad krävs av er för att spela i elitserien?

– Otroligt mycket mer träning och mer fokus och mer fart. Men vi vet att vi kan. Vi spelade en träningsmatch mot Sandviken i oktober och den vann vi. Det var ett härligt formbesked.

Konkurrensen i regionen är tuff och antalet spelare är få. Uppsala Bois skulle vid spel i elitserien dessutom slåss på samma marknad som Sandviken, Skutskär, AIK och Västerås.

– Någonstans är det tråkigt att behöva dra i samma spelare, men så är det. Vi är beredda på ett hundår i elitserien, säger Ebba Wengström.

Elitserien på damsidan har haft stora problem med lag som dragit sig ur och består i dag av sju lag. De senaste åren har det med kort varsel uppstått vakanser i elitserien, men Uppsala Bois vill inte bli inbjudna med armbågen. De vill slå in den där elitseriedörren av egen maskin.

– Oftast brukar lag från allsvenskan inte vilja gå upp, men vi vill verkligen gå upp – och göra det av egen kraft. Vi får dessutom betydligt bättre förutsättningar att bygga något bra om vi vinner kvalet i mars, än om vi får en vakant plats i september, säger Ebba Wengström.

Så, Uppsala Bois spelar i elitserien 2019/2020 med andra ord?

– Vi ska inte ropa hej än. Det gäller att vinna serien och vinna kvalet, och det är inte lätt. Det är långt bort än. Men vi vet vad vi vill, säger Ebba Wengström.