UNT har tidigare berättat om att Sirius före detta lagkapten Niklas Busch Thor nobbade en comeback i laget i början av sommaren. Under tisdagen briserade nyheten om att "NBT" återvänder trots allt.

– Jag funderade ganska noga och då hade jag faktiskt inte en tanke på det. Men det såddes väl någon form av frö när de tog kontakt. Efter det började jag fundera mer och mer. Några månader senare hörde Kim (Bergstrand, tränare i Sirius, reds. anm.) av sig och frågade om jag inte skulle komma ner på en träning och känna hur det känns. Då var det faktiskt min fru som sa åt mig att åka ner och testa att träna.

Testträningen gjorde Busch Thor förra lördagen och det gav honom svaret. Saknaden efter fotbollen blev för stor. Kontraktet är skrivet över säsongen 2020 och UNT träffar "NBT" på Löten där lagets materialförvaltare Gert Andersson ser till att utrusta honom ordentligt inför sitt första "riktiga" träningspass med Sirius sedan ha lade skorna på hyllan.

– Det känns fantastiskt roligt så klart – annars hade jag inte kritat på. Jag har varit nere på träningarna mycket och träffat grabbarna så det är inte nytt på det sättet. De som är här har kört på hårt och man får vara ödmjuk och ha respekt för att man är ny i gruppen.

Busch Thor har jobbat som försäljningschef på ett företag som säljer accessoarer till mobiltelefoner. Nu har han sagt upp sig för att återgå helhjärtat till fotbollen.

– De har varit väldigt schyssta och förstående. När jag har lite lediga stunder de närmaste veckorna kommer jag att åka ner och hjälpa till. När det är klart kommer jag att lämna över det helt.

Frågan många nog ställer sig nu är när Busch Thor kan vara tillbaka i en matchtrupp. De senaste två månaderna har han steppat upp träningen. Både i form av löpning och styrketräning. Men han har knappast en hel försäsong i ryggen.

– Den fysiska formen känns ändå ganska bra. Men det är klart: Att spela i allsvenskan när man varit borta så här länge gör man kanske inte imorgon.

För att känna på bollen igen har han tränat två fotbollspass i veckan med division fyra-laget Rasbo de senaste veckorna.

– Jag kom ner dit och hade inte rört en boll på tio månader.

Hur gick det?

– Förvånansvärt bra. Det satt mycket bättre än vad jag trodde men det är klart att man var ringrostig och att det tog ett par träningar innan man kände att man kunde lita på sina fotbollskunskaper.

När hoppas du vara matchfit?

– Det viktigaste är att man inte stressar fram något. Det är en fråga för tränarna – när de tycker att min fysiska status är tillräckligt bra så är jag tillbaka i matchtruppen. Jag ska träna så hårt jag kan för att vara i så bra form som möjligt så snart som möjligt. Sedan hoppas jag kunna bidra med annat vid sidan av planen under den tiden, säger Busch Thor och fortsätter:

– Det är klart att jag ska göra allt för att bidra redan i år men jag ska vara som bäst när serien startar nästa vår egentligen. Då får jag en hel försäsong i kroppen också. Vi har ett upplägg för hur jag ska nå dit jag vill fysiskt, vilket är min största utmaning. Det ska bli väldigt skönt att banka skiten ur kroppen.

Hur har du följt laget?

– Jag har sett alla matcher. Det har varit olidligt på ett sätt. Det är jobbigt att inte kunna påverka. Det är mycket roligare att vara med och spela och bidra jämfört med att sitta hemma i soffan eller på läktaren.

Klarar ni kontraktet?

– Självklart. Vi är ett för bra lag för att åka ur.

Finns det en fara i att anse sig för bra för att åka ur?

– Det är inte en fara det handlar om att tro på sig själv. Det är klart att vi ligger där vi ligger och att det finns en risk att vi åker ur men jag tror verkligen inte att vi gör det. Det hände något efter att laget tog fyra segrar i rad. Måndagens match mot Hammarby är en av de bättre vi har gjort i år och det går åt rätt håll. Dessutom är spelare på väg tillbaka, som till exempel "Jalle" (Daniel Jarl, reds. anm.).

Vilket tröjnummer det blir för den centrale mittfältaren är oklart då nummer sju, som han har haft tidigare, är upptaget av Abdul Razak.

Sirius tränare Kim Bergstrand är nöjd över att hans övertalande burit frukt.

– På sikt innebär det här väldigt mycket. Det är en spelare som var en av de bästa i allsvenskan förra året. Han vet exakt vad Sirius står för vad gäller träningskultur och hur vi vill spela våran fotboll. Dessutom har han ett stort ledarskap i sig så det är många bitar vi får in, säger Bergstrand och fortsätter:

– Vi får in en skicklig spelare men han kommer att ha en startsträcka. Över tid kommer det att bli fantastiskt bra. Vi vet att Niklas, om han får tid och kraft, kommer att göra två av sina bästa säsonger 2019, 2020.

I början på oktober är det ett landslagsuppehåll. Därefter hoppas Bergstrand att "NBT" ska vara uttagningsbar i en matchtrupp.

– Efter det tror jag att han kommer kunna vara med och bidra även ute på plan.

Under sommaren fick Sirius in både Mohammed Saied och Robert Åhman Pehrsson till den centrala mittfältspositionen. Med Elias Andersson på väg tillbaka från skada ser man nu rejält rustade ut på den positionen.

– Vi har förhoppningsvis många alternativ och att alla får vara friska. Det behövs nu när vi ska spela fyra matcher på kort tid, avslutar Bergstrand.