Det svenska herrlaget vann finalen mot England i lag-EM i golf inför hemmapublik på Ljunghusens Golfklubb i Skåne. Hemmaspelaren Albin Bergström satte den avgörande putten.

Det var en tajt rond hela vägen, vi var lika efter nio och sedan drog jag i fyra raka birdies. Det är helt sjukt. Att få göra det på hemmaplan är helt fantastiskt. Bara glädje, säger Bergström till Kvällsposten.

Det var herrarnas första EM-guld sedan 1961. Upsala GK:s David Nyfjäll var med i guldlaget.

Artikelbild

– Det känns hur bra som helst. Det går inte att sätta ord på det, säger Nyfjäll till UNT strax efter tävlingen.


Nyfjäll har flera JSM-guld på meritlistan. Han har även vunnit två större collegetävlingar i USA där han studerar på Northwestern University.
– Det här är utan tvekan en kandidat till den skönaste segern i min karriär. Att spela i lag är en annan grej och att få göra det här tillsammans är fantastiskt. Allt stämde. Att få göra det på hemmaplan för första gången på 58 år är någonting extra, säger 20-åringen.

Svenskt guldfirande blev det även längre söderut. På Sicilien tog det svenska damlaget sitt andra raka EM-guld. Efter att ha besegrat Tyskland med 6-1 i semifinalen besegrades Spanien med 5-2 i finalen.

"Vi har haft en tydlig plan från början till slut och med ett sådant här gäng spelare är det väldigt svårt att slå oss", säger landslagstränaren Fredrik Wetterstand i ett pressmeddelande.

I Paris vann pojklandslaget sitt andra raka EM-brons efter att ha besegrat Irland.

"Dubbla EM-guld och ett brons är mer än en förbundskapten kan önska", säger förbundskapten Katarina Vangdal.

"Just nu känner jag en stor stolthet över spelare och coacher och deras insats. Det här är kul och viktigt för svensk golf".