Dubbla SM-medaljer för Söderberg

Upsala Simsällskaps löfte Mikael Söderberg slog till med junior-SM-guld och senior-SM-brons på 1 500 meter frisim under helgens mästerskapstävlingar i Eskilstuna.

Mikael Söderberg, t h, fick stå på pallen två gånger om för sin insats på 1 500 m frisim på SM i Eskilstuna. Brons bland seniorerna och guld i juniorklassen.

Simning2019-11-17 18:53

Mot ettan Isak Eliasson, Spårvägen, och tvåan Mattias Glenesk, Neptun, fanns det inte så mycket att göra men, båda är betydligt äldre än blott 16-åriga Mikael Söderberg, men i kampen om bronsplatsen vann US-simmaren en tuff match mot två andra simmare.

– Det var en riktig fajt i loppet. Skillnaden vara bara några sekunder från plats tre till fem, säger US huvudtränare Vitalik Gapanov.

Mellan Söderberg och Mölndals Christopher Jedel på fjärde plats var det faktiskt bara drygt sju tiondelar. US-simmarens tid i mål stannade på 15.39,64.

Bronset var alltså på seniornivå. På JSM räckte prestationen hela vägen till guld.

– På seniorsidan var det en otippad och lite oväntad medalj. Men han gjorde det mycket bra och det var personligt rekord, säger Gapanov.

Under söndagen fanns förhoppningar att Söderbergs insats ska kunna räcka till att få bli uttagen till det svenska juniorlandslaget och de nordiska mästerskapen som äger rum om två veckor.

Förutom Söderberg hade US även ännu yngre Adi Ramovic, 15 år, på plats. Han kom JSM-sexa och senior-SM-tia på samma distans som Söderberg tog medaljer på. Men de båda simmade även andra lopp.

– De har slagit personliga rekord på de grenar de ställt upp, säger US-tränaren som var mycket nöjd.

– Ja, vi är nöjda med de två medaljerna. Nöjda med det utfall som blev. Vi hoppades på detta men var ju inte säkra, säger Gapanov.