Säsongen 2015/16 slutade Almtuna sjua i allsvenskan på 78 poäng. Utan bonuspoäng hade laget ingen chans i slutspelsserien och slutade sist efter bara en seger på de fem matcherna. Hade Mora haft bonuspoäng med sig hade de vunnit slutspelsserien. Nu vann Leksand.

Säsongen 2016/17 slutade Almtuna åtta på 77 poäng och fick återigen börja slutspelet utan bonuspoäng. Det blev ett nytt tungt slutspel. Fyra inspelade poäng av 15 möjliga gav en ny sistaplats. AIK vann serien på målskillnad före Västervik. Båda hade bonuspoäng med sig från start.

Ska Almtuna kunna ha något att hämta den här gången lär laget sluta på plats 3–5 och ha poäng med sig in i serien. Inför grundseriens slutomgång har man två bonuspoäng. Och man är redan klara för slutspelet. En viktig detalj enligt lagkaptenen.

– Tidigare har det krävts så mycket energi för att ta den där sista platsen. Sedan har vi fått en tuff första match och förlorat även om vi spelat bra, säger Svensson.

Skillnaden i poäng mellan säsongerna har inte varit så stor, men lagkaptenen känner en annan skillnad.

– Det är en helt annan energi i laget jämfört med tidigare år.

Så det är ett bättre Almtuna nu?

– Ja, det tycker jag.

Nån press känner han inte inför säsongens viktigaste del. Almtuna var rejält nederlagstippat före serien.

– Det är vi ju fortfarande. Det pratas ju inget om oss. Vi har inga måsten. Det är lag som Löven, Modo om de går dit och AIK som har pressen på sig. Vi trivs nog ganska bra där vi är.

Nu gäller det "bara" att göra något bra av avslutningen. Med en formtopp och lite flyt så ...

– Vi har satt oss själva i en bra position och det är bara att utnyttja det, säger han.