Han både inledde och avslutade VM-karriären i Prag. Resultatet i de båda mästerskapen blev detsamma, en silvermedalj. Och det är inget att glädja sig åt i Mattias Samuelssons värld. Det var guldet han ville ha. Och en revansch på Finland, som nu vunnit fyra av sex VM som Storvretas lagkapten varit med på.

– Jag åkte hit för att förverkliga en dröm. Det är det jag tänker på, inte att det kan ha varit min sista landskamp.

– Det här är absolut det tyngsta. Jag var här för att ta revansch. Jag har lagt ned mycket jobb på det och varit borta mycket från familj och vänner.

Det går nästan att ta på besvikelsen när Samuelsson i den mixade zonen efter matchen försöker sätta ord på känslorna – och analysera varför det gick som det gick. Sverige var ju ikapp från ett tvåmålsunderläge när Alexander Rudd vispade in 2–2 på ett sånt där klassiskt Rudd-vis, lite som en "bandyvevare". Sen var det återigen raskt Finlands match. Till slut blev det 6–3 till världsmästarna.

– Vi hade dem i gungning i den andra perioden men deras målvakt gjorde några jätteräddningar. Men det går inte att säga annat än att de vinner rättvist.

Vad känner du för eran insats?

– Jag tror inte den är speciellt bra. Vi försökte ju men vi stångar oss blodiga. De hade scoutat oss bra.

Samuelsson är den svenske spelare som gjort flest landskamper. Troligtvis var hans 123:e hans sista. Mycket gick emot Samuelsson i matchen. Klubban gick av vid ett skottillfälle så att han skar sig i handen, han blev utvisad och han var inne på planen vid såväl Finlands 2–0 som 3–2. Något mål framåt blev det inte heller och han tvingas lämna Prag med målnollan intakt.

Efter att Finland gått fram till 5–2 mitt i slutperioden kom ett litet svenskt hopp tillbaka med fyra och en halv minut kvar att spela genom ett straffslag. Alexander Rudd, som var en av Sveriges bästa spelare i finalen, var lika säker som tidigare under turneringen. Men trots att Sverige gjorde ideliga försök att ta ut målvakten och satsa på spel sex mot fem kom ingen ny reducering. Finlands sista mål kom i öppen bur efter att de slitit åt sig bollen från just Rudd.