De kan bli odödliga för alltid

En match återstår. Drömmen om allsvenskan lever in i det sista. Hammarby är stora favoriter – och det är just det som talar för Uppsala Fotboll.

Uppsala kan ta den allsvenska platsen.

Uppsala kan ta den allsvenska platsen.

Foto: Daniel Meisels

Fotboll2019-10-19 18:30

Skulle man meddela resultatet i BP–Hammarby eller inte? Det var den stora frågan inför Uppsalas match mot Mallbacken. När jag kom till Löten tog Hammarby precis ledningen i matchen, ett mål som kunde satt stopp för de allsvenska drömmarna. Där och då sprang jag på Jonas Valfridsson som med ett leende sa till mig: ”1–0 va?”. Där och då förstod jag också att Uppsala inte skulle påverkas oavsett hur det gick på Grimsta.

Uppsala kan tacka BP, Josephine Frigge och Michelle Rojas Flores för lördagens insats. 1–1 mot Hammarby gav inte bara Uppsala förutsättningarna poängmässigt utan det ger också Uppsala ett riktigt bra läge inför avgörandet. För det är ett Hammarby som har allt att förlora och som säkert fått sig en törn efter att ha sumpat den första matchbollen. Efter matchen på Grimsta behövde man förklara för den samlade mediekåren om varför man missat. Nästa söndag väntar ett fullsatt Kanalplan som kräver en allsvensk plats. Där kommer Uppsala att valsa in utan några som helst förväntningar eller tryck. Det mesta talar för Hammarby – men det är också det som talar för Uppsala.

Första 20 mot Mallbacken var inte bra och visst undrade man om Uppsala var tagna av stundens allvar. De resterande 70 minuterna visade motsatsen. Cassandra Korhonen stod för en smått prickfri insats. Ingrid Wixner och Sofia From matade bollar som Hammarby redan nu kan drömma mardrömmar om och på mittfältet kämpade Agnes Nyberg och Marika Bergman Lundin som djur. Det är Uppsala som jagar, det är Uppsala som har allt att vinna. Det syntes mot Mallbacken och jag tror att det kommer synas även mot Hammarby. 

Vem hade trott det här inför säsongen, att Uppsala skulle ha en allsvensk plats i egna händer inför sista omgången? Oavsett hur det går har laget gjort en fantastisk prestation. Jag var efter matchen mot Umeå lite orolig över om man verkligen skulle orka hela vägen in i kaklet. Nu är det inte särskilt långt kvar. 

När Hammarbys spelare låg på Grimstas plastgräs och hade tårar i ögonen så sprudlade Uppsala efter segern på Löten. Allt att vinna mot allt att förlora. Det är bara att njuta av stunden, läget och drömma mot allsvenskan. Att Uppsala tagit sig till den här situationen är en otrolig prestation. Nu återstår bara det sista. En match, ett mål. Det kan räcka för allsvenskt spel på Studenternas 2020. Det här laget har presterat över förväntan hela året - gör man det i en match till så blir de här spelarna och ledarna odödliga för alltid. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!