Bakom förbundskaptenen Mikael Hill och den assisterande förbundskaptenen Andreas Lundmark finns läktarcoachen och scouten Andreas Harnesk som nu VM-debuterar.

– Nu (inför avresan) känner man sig mest förväntansfull och tycker att det ska bli roligt. Vi hade en bra känsla på slutet av lägret, säger han nyss hemkommen från uppladdningslägret i värmen på Fuerteventura.

Storvretatränaren säger att Sverige använder sig av fyra olika försvarsspel i landslaget, exakt samma som Storvreta spelar med. I rollfördelningen ingår det att komma med idéer i det egna spelet men inte minst har han som en av sina främsta uppgifter att hålla koll på motståndet. Och de främsta hoten i stundande VM i tjeckiska Prag kommer, i vanlig ordning, från tre håll. Länderna som Sverige i första hand ska se upp med är regerande världsmästarna Finland, Schweiz och hemmanationen Tjeckien.

Efter ett lyckosamt Euro Floorball Tour i Uppsala i oktober där Sverige vann samtliga sina tre matcher mot ovan nämnda motståndare ses blågult som favoriter av de flesta. Harnesk är en av dem.

– Jag tror också att vi vinner det men det blir inte lätt. Det finns fyra länder som är jättebra.

– Vi har väldigt många bra spelare och har en riktigt bra stämning. Vi känns starka som både grupp och lag, säger han.

Men motståndarna då?

Finland är regerande världsmästare efter finalvinsten över Sverige på straffar i lettiska Riga för två år sedan.

– De har kört sitt spel ganska länge nu och är luriga. De kan köra ett spel innan ett mästerskap och sedan kan de bara byta. De brukar köra 1–2–2 och då man-man på sin bakre trio. Jag tror att de kommer att köra på det i turneringen, det är vad de är tryggast med. Classic, som har nio spelare med i Finland, kör också med det. I anfallsspelet har de inte så mycket speciellt mer än att de har skickliga individer. Deras powerplay är skitbra med farliga platsbyten som vi kan få problem med.

Schweiz har visat sig vara på frammarsch under den tvåårsperiod som varit sedan förra VM och coachas av svenske David Jansson.

– De är väldigt annorlunda mot Finland. De är nästan lite robotliknande i hur de rör sig. De har en extremt tydlig spelidé. De har bra anfallsspel men är sämre i omställningsspelet. Försvarsspelet är enormt aggressivt. Är bollen i hörnet har de fyra spelare i den delen.

I truppen finns flera spelare som gjort och gör det bra i den svenska superligan. Som till exempel Tim Braillard i Mullsjö.

– Han är vass. Sedan har de ju Manuel Maurer (i Växjö) och flera andra bra spelare, säger Harnesk.

Värdnationen Tjeckien förväntas få ett rejält publikstöd i O2 Arena men känns formsvagast av de fyra stora.

– De är tunga att möta. (Matej) Jendrisak är ett klockrent exempel men de har många stora, tunga och köttiga spelare. Annars är det är lite Finland light. De har 2–1–2 i försvar och ovanför mittplan kör de exakt samma försvarsspel som Finland. Förre finske förbundskaptenen (Petri Kettunen) har försökt införa samma spel.

Sverige möter Finland direkt i öppningsmatchen av gruppspelet där övriga lag i gruppen är Norge och Danmark. För just Norge och Danmark har förbundskapten Mikael Hill skött scoutingen. I semifinalspel, om Sverige gör det de ska och tar sig dit, väntar troligtvis Tjeckien eller Schweiz.