Därför valde "RÅP" att flytta hem

Han kommer från spel i den portugisiska högstaligan. Nu står det klart att Robert Åhman Persson väljer att flytta hem till Uppsala efter 15 år - tacka magen för det.

18 juni 2018 13:00

Åhman Pehrsson lämnade Bälinge 2003 för att gå till AIK. Efter den första sejouren i Solna följde spel i danska Viborg och Malmö FF innan han återvände till AIK. Örebro blev sedan nästa hållplats innan han i januari 2017 valde att flytta till Belenenses i Portugal. Där var karriären upp och ned, men det senaste halvåret var Robert Åhman Persson ordinarie i startelvan och blev bland annat utsedd till matchens lirare mot mästarna Porto. Någon fortsättning blev det dock inte och nu väntar i stället allsvensk bottenstrid med Sirius.

– Jag var ordinarie under våren, men av olika anledningar kom vi inte överens om en fortsättning. Då blev det en ny klubb som skulle hittas, det har funnits en del alternativ och det här kändes bäst i magen, säger Åhman Persson som enligt uppgifter till UNT även hade anbud från Dalkurd bland annat.

Hur känns det att komma hem igen?

– Det känns som att det har varit en lång tid borta samtidigt som det inte känns som jag har varit borta. Det känns väldigt bra att ha skrivit på för Sirius nu, jag har haft endel alternativ och magkänslan sa att det var dags att vända hem.

Vad lockade med Sirius?

– Inte tabellpositionen i alla fall, skrattar Åhman Persson och fortsätter:

– Läget är som det är och jag är verkligen inställt på att göra mitt yttersta för att vända det här tillsammans med övriga spelare och tränare. Jag ser utvecklingspotential i klubben, hösten kommer bli otroligt tuff men jag tror stenhårt på att vi kommer att greja det om vi gör det vi ska.

Han har själv varit i liknande positioner i både Örebro och AIK tidigare.

– Det är ofta ganska små tillfälligheter som gör att man hamnar där. Sirius har haft en tuff vår med diverse incidenter. Vi måste göra det man planerat från början och inte ändra för mycket, sedan är det hårt arbete som är grunden och ta det därifrån.

Åhman Pehrsson har främst gjort sig känd som en hårt jobbande mittfältare, men i Portugal spelade han mestadels till vänster i en trebackslinje.

Var ska du spela i Sirius?

– Det får vi se lite, vad Kim tycker. Främst mittfältare till en början, men jag har spelat mittback också under karriären så det kvittar egentligen.

Kontraktet med Sirius är långt och sträcker sig hela vägen till och med säsongen 2021. 31-årige Åhman Persson ser dock inte Sirius som någon slutstation i karriären.

– Nej, det gör jag faktiskt inte. Mina drömmar kommer alltid finnas kvar så länge jag spelar även om jag har en viss ålder nu. Jag ser inte slutet på något sätt, men mitt fokus är först och främst den här hösten och sedan tre år efter det.

Åhman Perssons far Staffan spelade själv allsvenskt med Sirius under 70-talet. Nu sluts cirkeln när han själv blir spelklar den 15 juli när transferfönstret öppnar.

– Jag var inte ens född när han lirade här, men jag har spelat bandy i Sirius så jag är bekant med färgerna. Min familj och framför allt mina vänner här i Uppsala är väldigt glada för att jag kommer att spela i Sirius. Jag känner också att det känns väldigt bra att komma hem och sluta cirkeln på något sätt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Meisels